ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Κοκκίνισαν» από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη - Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Κορονοϊός: «Κοκκίνισαν» από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη - Όλα τα μέτρα που ισχύουν
Intime News

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Στο κόκκινο επίπεδο τίθενται από σήμερα Παρασκευή, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) πέρασαν από σήμερα στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς όπως είπε το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εξαιρετική επιδημιολογική έξαρση σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες.

Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Το μέτρο που δεν θα ισχύει μέχρι τη Δευτέρα

Από σήμερα λοιπόν στις 6:00 ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Πώς «κοκκίνισαν» οι τρεις περιοχές

«Η απόφαση να ανέβουν επίπεδο συναγερμού η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη βασίζεται στα δεδομένα, στις μετρήσεις και στα κριτήρια που αφορούν στην αξιολόγηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών, τα οποία επιβάλλουν να τεθούν οι περιοχές αυτές στο ‘'κόκκινο'' επίπεδο αυξημένου συναγερμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Παράλληλα τόνισε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις, γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων που εξετάζονται αυτή τη στιγμή..

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη ότι η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας απαιτεί ετοιμότητα, επαγρύπνηση, άμεσα αντανακλαστικά, ενώ προσέθεσε ότι ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς και τα κρούσματα αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα «είναι απαραίτητο και η στρατηγική μας να προσαρμόζεται αντίστοιχα».

«Υιοθετούμε δυναμικά μέτρα και κάθε μέρα ακόμα και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση και κάθε απόφαση υπαγορεύεται από την ανησυχία και την επιθυμία της κυβέρνησης, των επιδημιολόγων μας αλλά και όλων των ανθρώπων της πρώτης γραμμής να μειώσουμε τη διασπορά, να στεγανοποιήσουμε τους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, να προστατεύσουμε από την πίεση το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, να προστατεύσουμε δηλαδή τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μας , τους γύρω μας», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ακόμη ότι «για να γίνει πραγματικότητα το καλό σενάριο και πάλι για να συνεχίσει να αποτελεί η χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση χρειάζεται η συμμετοχή όλων».

«Γιατί έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία , την άνοιξη, και ενωμένοι θα μπορέσουμε να φρενάρουμε και το δεύτερο κύμα. Οι επόμενες ημέρες είναι πραγματικά κρίσιμες. Μπορούμε, επιβάλλεται, πρέπει να κάνουμε και πάλι τη διαφορά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ζέρβας: «Ζητώ να δείξουν ξανά αίσθηση ευθύνης οι πολίτες»

Έκκληση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να «δείξουν ξανά αίσθηση ευθύνης» ώστε να ξεπεραστεί και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού απηύθυνε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ.Ζέρβας, με αφορμή τις ανακοινώσεις για μετάβαση της πόλης στο «κόκκινο» και για τοπικό lockdown, εξέφρασε την ελπίδα πως «οι δημότες θα δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε στο τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους», αναγνωρίζοντας ωστόσο την «κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία».

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και όλοι οφείλουμε να ακολουθήσουμε νέες οδηγίες και κανόνες. Αναγνωρίζω ότι οι περισσότεροι έχουν κουραστεί. Ακόμη περισσότεροι έχουν δει τα εισοδήματα τους να μειώνονται, τα μαγαζιά τους να υπολειτουργούν και τον τρόπο της ζωής τους να έχει αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Υπογράμμισε πως τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη τα αποφασίζουν οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές και αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν από πλευράς δήμου για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Όπως είπε, τα πρώτα τέσσερα λεωφορεία, από τα συνολικά 50, που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία της Γερμανίας ταξινομήθηκαν και βγαίνουν στους δρόμους, εκτιμώντας πως στο τέλος του 2020 σε κυκλοφορία θα βρίσκονται συνολικά 500 οχήματα και «η πόλη θα έχει τη συγκοινωνία που της αξίζει».

Στάθηκε ακόμη, μεταξύ άλλων, στη διάθεση επιπλέον χώρου προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, στα κτίρια που διατέθηκαν προς τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού, στη νέα μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5% και στο «βάρος» που σηκώνει τους τελευταίους μήνες η δημοτική αστυνομία.

Η θέση της αντιπολίτευσης

Κριτική στον δήμαρχο ότι δεν απηύθυνε κάλεσμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να καταθέσουν προτάσεις και να συστρατευτούν όλοι από κοινού στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό άσκησαν η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Γιώργος Ορφανός.

«Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που η Θεσσαλονίκη παρουσιάζονταν ως πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας και σπεύδατε να οικειοποιηθείτε την κατάσταση. Και φτάσαμε στο lockdown. Δεν είναι όλα επικοινωνία κ.Ζέρβα και δεν μπορείτε μόνος. Η υπεροψία είναι κακός σύμβουλος όταν έχετε να διαχειριστείτε το καλό της πόλης. Η αντιπολίτευση σας ζητά να συστρατευτούμε όλοι στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό», ανέφερε η κ.Νοτοπούλου.

Από την πλευρά του ο κ.Ορφανός είπε πως «ο δήμαρχος δεν μας κάλεσε για να πούμε προτάσεις και να συστρατευτούμε όλοι μαζί στο θέμα του κορονοϊού. Την ώρα που η πόλη καίγεται, εκείνος κοιτάει τον εαυτό του και πως θα στήσει ενιαία παράταξη. Δεν τον νοιάζει η πόλη αλλά πως ο ίδιος θα επωφεληθεί από την πόλη. Καλή δύναμη στη Θεσσαλονίκη εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Βασίλης Γάκης, εκ μέρους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», υποστήριξε ότι «αυτές οι καταστάσεις είναι δύσκολες για την πόλη μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι στιγμή ενότητας, μέτρων, στρατηγικής και σοβαρότητας και όχι για να εντυπωσιάσουμε».

«Είναι μια δραματική ημέρα για την πόλη σήμερα και μία δραματική συνεδρίαση με την έννοια της έντασης και της ανησυχίας που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Σπύρος Βούγιας. Πρόσθεσε, δε, πως «δεν μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να συμμετάσχουμε και αυτό μπορεί να αποκατασταθεί τώρα. Ολοι έχουμε την ίδια αγωνία για το τι συμβαίνει στην πόλη μας».

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο επικεφαλής, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο είπε πως τα λεωφορεία της Λειψίας «δεν είναι μια βοήθεια αλλά ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ», ενώ μίλησε για «εγκληματική κυβερνητική ευθύνη» καθώς δεν αξιοποιήθηκε ο προηγούμενος χρόνος για να παρθούν μέτρα για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/10)

ΜετακινήσειςΑπαγόρευση κυκλοφορίας* 00:30 έως 05:00. *Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας)
ΜάσκαΥποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
ΣυναθροίσειςΑναστολή
Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ)Μάσκα στο προσωπικό Αναστολή επισκεπτηρίου
Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντραΜάσκα στο προσωπικό & σε όλους τους εισερχόμενους Ένας συνοδός/ασθενή Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60% *Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά
ΚΥΤ προσφύγωνΑναστολή εξόδου
Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομέςΕνδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)Τηλε-εκπαίδευση
Συνέδρια/ΕκθέσειςΑναστολή δραστηριότητας
Χώροι ΛατρείαςΈως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας
Αρχαιολογικοί χώροι, ΜουσείαΑναστολή λειτουργίας
Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι)ΑΝΑΣΤΟΛΗ προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση
Κινηματογραφικές προβολέςΑναστολή λειτουργίας
Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματαΠρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων
Παιδότοποι (κλειστοί)Αναστολή λειτουργίας
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)Αναστολή λειτουργίας
Μουσικές σκηνέςΑναστολή λειτουργίας
Εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, κυλικεία [πλην κυλικείων εκπαιδευτικών δομών], αναψυκτήρια, καντίνες)Αναστολή λειτουργίας Λειτουργία μόνο take away – delivery
Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης)Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ 65% σε ΜΜΜΑπαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ στην οποία αφορούν τα μέτρα Μέχρι 1 επιβάτης σε taxi Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα
Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)Μόνο ατομική άθληση
ΓυμναστήριαΑναστολή λειτουργίας
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ)Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια Λειτουργία Σαββατοκύριακο
Λαϊκές αγορές50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων Λειτουργία παράλληλων αγορών Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους Περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπΑναστολή λειτουργίας
ΛιανεμπόριοΜάσκα υποχρεωτική για όλουςΠεριορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον) Ωράριο λειτουργίας
Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπΜάσκα σε προσωπικό και πελάτεςΜέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ) Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας Μόνο με ραντεβού
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσειςΜειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία
ΔικαιοσύνηΑναστολή λειτουργίας
ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Γήπεδο για 11x1180 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)
Γήπεδο για 7x740 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)
Γήπεδο για 5x525 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)
ΛΟΙΠΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στάδια στίβου150 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
Ανοικτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης/πετοσφαίρισης/χειροσφαίρισης30 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις1 άτομο ανά 12 τ.μ. για τα πρώτα 600 τ.μ. 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για άνω των 600 τ.μ.
Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια1 άτομο ανά 15 τ.μ. για τα πρώτα 400 τ.μ. 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για τα άνω των 400 τ.μ.
Γυμναστήρια με όργανα1 άτομο ανά 10 τ.μ. για στατικές ασκήσεις 1 άτομο ανά 15τ.μ. για κινητικές ασκήσεις
ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ
Διαστάσεις πισίνας 50x25Έως 12 άτομα ανά διαδρομή ή 120 άτομα συνολικά.
Διαστάσεις πισίνας 50x20Έως 12 άτομα ανά διαδρομή ή 96 άτομα συνολικά
Διαστάσεις πισίνας 33x25 ή 33x21Έως 6 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 25μ. Έως 8 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 33μ. ή 80 άτομα συνολικά (χωρίς διαδρομές)
Διαστάσεις πισίνας 25x15 ή 25x12Έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 36 άτομα συνολικά
Μικρότερες διαστάσεις1 άτομο ανά 5τ.μ. επιφάνειας νερού
ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ
Διαστάσεις πισίνας 50x25Έως 10 άτομα ανά διαδρομή ή 100 άτομα συνολικά
Διαστάσεις πισίνας 50x20Έως 10 άτομα ανά διαδρομή ή 80 άτομα συνολικά
Διαστάσεις πισίνας 33x25 ή 33x21Έως 5 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 25μ. Έως 7 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 33μ. ή 65 άτομα συνολικά (χωρίς διαδρομές)
Διαστάσεις πισίνας 25x15 ή 25x12Έως 5 άτομα ανά διαδρομή ή 30 άτομα συνολικά
Μικρότερες διαστάσεις1 άτομο ανά 8τ.μ. επιφάνειας νερού

Έκτακτη σύσκεψη σε Μακεδονία - Θράκη

Ευρεία υγειονομική σύσκεψη για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Μακεδονίας & Θράκης θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή υπό τον ΓΓ των υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο με τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τον διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η σύσκεψη έχει αντικείμενο την διασφάλιση της ενεργοποίησης των επιχειρησιακών πρωτοκόλλων και τον συντονισμό των υγειονομικών σχηματισμών των δύο περιφερειών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τηλεοπτικό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει την Παρασκευή