ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική παρά το lockdown - Τι έχει συμβεί

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική παρά το lockdown - Τι έχει συμβεί

Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ για την Αττική, είναι ενδεικτικοί για το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι ένας ύπουλος, αόρατος εχθρός

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες οι μέρες για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, καθώς τόσο λοιμωξιολόγοι όσο και κυβέρνηση αναμένουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το ολικό lockdown που έχει επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας. Τα βλέμματα όλων βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, όπου τα επιδημιολογικά φορτία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ τα Εθνικό Σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα εκπέμπει sos.

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει στην Αττική, διαμηνύει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η κατάσταση να βρεθεί εκτός ελέγχου.

Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ για την Αττική, είναι ενδεικτικοί για το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι ένας ύπουλος, αόρατος εχθρός. Για την Πέμπτη (19/11) στην Αττική καταγράφηκαν 646 νέα κρούσματα, δηλαδή 82 παραπάνω από την Τετάρτη. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και δυόμιση εβδομάδες είναι σε ισχύ το γενικό lockdown.

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από την πλευρά του λέγοντας χαρακτηριστικά, «Το ότι είναι χαμηλότεροι από την Θεσσαλονίκη, δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, οι αριθμοί πρέπει να μειωθούν οπωσδήποτε, γιατί αν τυχόν υπάρξει περαιτέρω έξαρση, τότε θα βρεθούμε προ αδιεξόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιβαρυμένες οι ΜΕΘ της Αττικής

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, συνολικά έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών με covid-19, ενώ είναι κατειλημμένες και οι 42 κλίνες ΜΕΘ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης: «Έχουμε 230 ασθενείς που νοσηλεύονται να δούμε πως θα τους χειριστούμε. Αν δεν δούμε να κάμπτονται τα νούμερα και μπαίνουν, μπαίνουν… θα φτάσει το σύστημα στα όριά του».

Το πρωί, κάνοντας το σήμα της νίκης, έπιασαν δουλειά στο Ιπποκράτειο, οι 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι 23 εργαζόμενοι από το Άργος, την Κομοτηνή, την Κόρινθο, την Κέρκυρα, τα Γιάννενα και τη Σπάρτη.

Εικόνες από τις ΜΕΘ του Σισμανόγλειου

Στο Σισμανόγλειο και οι 14 κλίνες ΜΕΘ covid είναι κατειλημμένες. Υπάρχουν αναπνευστήρες όμως για να διασωληνωθεί όποιος χρειαστεί και να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο. Τα τηλέφωνα στη μονάδα από τους συγγενείς δεν σταματούν να χτυπούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι το 6% – 7,5% των κρουσμάτων είναι παιδιά, ενώ σε αυτές τις ηλικίες είναι σπάνιες οι επιπλοκές του κορονοϊού.

Στην Αττική η κατάσταση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και την πληρότητα των νοσοκομείων φαίνεται να είναι καλύτερη όμως δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Σημειώνεται ότι από 150 οι ασθενείς δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις εντατικές.

Οι εικόνες του ΣΚΑΪ, από το Ασκληπιείο Βούλας είναι ενδεικτικές. Στο νοσοκομείο υπάρχουν 12 κλίνες ΜΕΘ, και όλες είναι κατειλημμένες από ασθενείς με κορoνοϊό. Όλοι οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και με μηχανική υποστήριξη.

«Είναι ένας συνεχόμενος αγώνας. Δεν ξέρουν πού βρίσκονται είναι τρομαγμένοι το πρώτο πράγμα που κανείς να εξηγήσεις τοποθεσία, το χρόνο την ημέρα και γιατί ήρθαν εδώ» αναφέρει ένας υγειονομικός υπάλληλος ενώ ένας γιατρός αναφέρει με τη σειρά του: «Είναι και οι 12 είναι πολύ σοβαρά… Σήμερα δεν επίκειται καμία προσπάθεια να βγει κάποια αποσωλήνωση. Δεν πληροί κανένας τα κριτήρια αποσωλήνωσης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Αρνούνται να δώσουν κλίνες οι ιδιωτικές κλινικές - Με επίταξη απειλεί το υπ. Υγείας