ΕΛΛΑΔΑ

Ράπτη στο Newsbomb.gr: Δεν μπορεί οι ιδιωτικές κλινικές να κλείνουν την πόρτα σε ασθενείς με covid

Ράπτη στο Newsbomb.gr: Δεν μπορεί οι ιδιωτικές κλινικές να κλείνουν την πόρτα σε ασθενείς με covid

Αναφερόμενη στην επίταξη ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, η υφυπουργός επεσήμανε πως το υπουργείο είχε ζητήσει εδώ και καιρό 200 κλίνες ΜΕΘ και τα θεραπευτήρια γνώριζαν από το Μάρτιο πως έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη.

Είναι εθνική ανάγκη οι ιδιωτικές κλινικές να συμμετάσχουν στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε στο Newsbomb.gr η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Αναφερόμενη στην επίταξη ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, η υφυπουργός επεσήμανε πως το υπουργείο είχε ζητήσει εδώ και καιρό 200 κλίνες ΜΕΘ και τα θεραπευτήρια γνώριζαν από το Μάρτιο πως έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη.

Όπως τονίζει η κ. Ράπτη δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν όλα τα γενικά νοσοκομεία σε νοσοκομεία COVID, καθώς υπάρχουν κι άλλα περιστατικά ογκολογικά, παιδιατρικά, τεχνητού νεφρού που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν.

«Πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες και να μην πιέσουμε περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας που βρίσκεται ήδη στα όριά του», σημειώνει η υφυπουργός Υγείας και προσθέτει πως ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να κλείνει την πόρτα στα περιστατικά COVID 19.

Σύμφωνα με την κυρία Ράπτη η επίταξη των ιδιωτικών κλινών θα γίνει για χρονικό διάστημα 15 ημερών, ενώ εκτιμά πως μέχρι τότε θα υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και θα αποσυμπιεστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός Α.Ε και τη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Τι προβλέπει το ΦΕΚ 5148

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών.

Επίσης, από την ημερομηνία δημοσίευσής της, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης.

Πλέον ο διοικητής της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Όσον αφορά τον τρόπο αποζημίωσης των αναγκαστικά δεσμευμένων κλινικών εν συνόλω, θα οριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Βατόπουλου στο Newsbomb.gr: Lockdown τύπου Κίνας τώρα! Κλείστε τα πάντα για 15 ημέρες