ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - «Βόμβα» Δερμιτζάκη: «Κόφτης» στα SMS για τα ψώνια στα καταστήματα

Κορονοϊός - «Βόμβα» Δερμιτζάκη: «Κόφτης» στα SMS για τα ψώνια στα καταστήματα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ανησυχία επικρατεί στην επιτροπή των ειδικών για τις εικόνες στα καταστήματα με τον συνωστισμό μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κάνει λόγο για ενδεχόμενο κόφτη στο SMS με τον αριθμό 2.

Στο ενδεχόμενο να μπει κόφτης στο SMS με τον αριθμό 2 (που στέλνουμε για τα καταστήματα) έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης καθώς – όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ - δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές δίωρα. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής» διευκρίνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης για την κοσμοσυρροή στα καταστήματα «καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως δεν ανησυχεί τόσο πολύ γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα».

Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν τον φοβίζει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων παράλληλα. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» εξήγησε. Αυτό που με φοβίζει, συνέχισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, είναι να πάμε για σκι να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. «Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς».

Για τα εμβόλια ζήτησε να μην έχουμε πανικό με τις καθυστερήσεις πάντοτε υπάρχουν, καλύπτονται οι ευπαθείς ομάδες, κι αν γίνει αυτό καλύπτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλήματος. «Όταν γύρω στο Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί ευπαθείς/ υγειονομικοί θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση».

Τόνισε ότι η Pfizer καθυστέρησε παρτίδες για να αυξήσει την παραγωγή κατόπιν. «Στόχος μας είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος όσο το συντομότερα, είναι πολύ κοντά στο να καταφέρει η Ελλάδα, η πίεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη τον Απρίλιο οπότε θα πρέπει να κάνουμε εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα σε εβδομάδες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παιδοκτόνος Λακωνίας: «Σκότωσα τα παιδιά μου γιατί ήταν άρρωστα και βασανίζονταν»