ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Σταθήκαμε όρθιοι στην πανδημία. Και σήμερα αρχίζει να προβάλλει η άνοιξη»

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Σταθήκαμε όρθιοι στην πανδημία. Και σήμερα αρχίζει να προβάλλει η άνοιξη»
IN TIME

Την πεποίθησή του ότι πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο κεντρικός δήμος θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το σχέδιο «Ελευθερία».

«Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έλευση της πανδημίας στην πόλη, στη χώρα μας. ‘Ενας χρόνος με πολλές δυσκολίες, στερήσεις, απώλειες σε ζωές και περιουσίες, ένας χρόνος στον οποίο δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη πολλά. Τολμώ όμως να πω ότι σταθήκαμε όρθιοι. Και σήμερα αρχίζει να προβάλλει η άνοιξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ζέρβας.

Ωστόσο, επισήμανε, πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ούτε για μία στιγμή και πως «εφόσον τα πράγματα ξεφύγουν σε επίπεδο κρουσμάτων, λυμάτων, νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, θα πρέπει να επέμβουμε άμεσα και είμαι απολύτως σαφής: Αν πρέπει να κλείσει κάτι, αυτό είναι τα σχολεία. Αν πρέπει να κλείσουν όλα, αυτό να γίνει έγκαιρα».

Στη διάρκεια της μακράς τοποθέτησής του, για μια σειρά από ζητήματα, ο κ.Ζέρβας, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την επιτυχή μάχη που έδωσαν απέναντι στην κακοκαιρία «Μήδεια», ενώ ενημέρωσε το Σώμα για την πορεία κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, που όπως είπε, μετά από προσπάθεια τα 3.166 τ.μ. αυξήθηκαν σε περίπου 15.500 τ.μ. «για να κατασκευαστεί το κτίριο όπως ακριβώς του αξίζει». Ακόμη, αναφέρθηκε στη σχολική στέγη και τις κινήσεις που κάνει η διοίκησή του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «σπέκουλα».

«Ερχόμαστε να συμμαζέψουμε εκκρεμότητες και προχειρότητες ετών. Η πόλη δυστυχώς έχει πολλές ανοιχτές πληγές. Κουφάρια, εκκρεμότητες, ελλείψεςι παντού. Παντού προχειρότητες, εκθέσεις ιδεών, λεζάντα, αλλά ο λογαριασμός έρχεται στο ταμείο και είναι μεγάλος», τόνισε ο κ.Ζέρβας.

Δεν παρέλειψε ακόμη να σταθεί στη συντήρηση των έργων της Νέας Παραλίας, λέγοντας πως η «λύση έρχεται και θα είναι και δραστική και συνολική» αναφερόμενος στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ύψους περίπου 2,18 εκατ. ευρώ, για εκτεταμένα έργα στο παραλιακό μέτωπο, ενώ, τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λύση που δόθηκε στο χρόνιο ζήτημα του Γ.Σ. Ηρακλής, υποστηρίζοντας πως η διοίκηση του δήμου θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των ιστορικών σωματείων της Θεσσαλονίκης.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική, με αφορμή πολλά από τα θέματα της τοποθέτησής του δημάρχου, άσκησε η αντιπολίτευση. Ο Γιώργος Ορφανός, από την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», είπε πως "ένιωσα σαν να βγάζει ο δήμαρχος προεκλογικό λόγο και σκεφτόμουν πόσο δύσκολο πράγμα είναι η ανασφάλεια». Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έκανε η διοίκηση για το πρόβλημα του Ηρακλή, για την κακοκαιρία είπε πως «η Μήδεια πέρασε από τη Θεσσαλονίκη και δεν ακούμπησε», ενώ αναφέρθηκε σε προσλήψεις στον δήμο κάνοντας λόγο για τοποθετήσεις παιδιών συνδικαλιστών και αντιδημάρχων.

Εκ μέρους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», η επικεφαλής Κατερίνα Νοτοπούλου, με αφορμή τα επεισόδια στο χώρο του ΑΠΘ, είπε πως περίμενε από τον δήμαρχο «να πρωτοστατεί μαζί με τους φοιτητές και όχι να μην επιτρέπει να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο», ενώ για την κακοκαιρία υπογράμμισε πως οι υπάλληλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ωστόσο η διοίκηση δεν φρόντισε για την προστασία των αστέγων. Ακόμη, αναρωτήθηκε ποιον βαραίνει το κόστος συντήρησης των 50 λεωφορείων από τη Λειψία, ενώ για τα σχολεία τόνισε πως «ο δήμαρχος θα έπρεπε να ντρέπεται με την εγκληματική αδιαφορία που φέρνει μόνο κίμπο και θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά».

Ο Βασίλης Γάκης, από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τα περιστατικά κακοποίησης και σεξουαλικής βίας στην ελληνική κοινωνία και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει την πρόταση του ΔΣ του Συνδέσμου των Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ενώ ο Σπύρος Βούγιας, εκ μέρους της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκη», στάθηκε στον αγώνα που έκανε η παράταξή του να ακυρωθούν αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με τις οποίες παραχωρήθηκαν δωρεάν θέσεις στάθμευσης. «Θα είμαστε εκεί για να σταματάμε αλαζονικές και αυθαίρετες συμπεριφορές για το συμβούλιο και τις επιτροπές» είπε ο κ.Βούγιας.

Τέλος, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στάθηκε στα επεισόδια του ΑΠΘ και στις προσαγωγές των φοιτητών, λέγοντας πως «το πανεπιστήμιο δεν κινδυνεύει από τα παιδιά, αλλά από τις κυβερνήσεις και τους δήμους». Για τα σχολεία υπογράμμισε πως «ο δήμαρχος στράφηκε προσωπικά κατά κάθε γονιού που διαμαρτύρεται για σχολεία με ανύπαρκτες αυλές και σαρδελοκούτια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό #metoo: Νέος πρωταγωνιστής στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας