ΕΛΛΑΔΑ

Λιανεμπόριο: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα - Στα «κάγκελα» οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Λιανεμπόριο: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα - Στα «κάγκελα» οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα
ΙΝΤΙΜΕ

Δεν θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαια. Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για τη λειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ορίζεται πως τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν στις παραπάνω περιοχές, ενώ προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές, αλλά όχι στην Αττική και στις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Αναφορικά με τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει ως εξής:

Διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Για τις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» ισχύουν τα παρακάτω για τους τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μέχρι 10 λεπτά.

Για αγορές εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σφοδρές αντιδράσεις των εμπόρων

Εν τω μεταξύ σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Αχαια,λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Κοζάνης.

Στην Πάτρα ο Πέτσας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε πως η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις 3 συγκεκριμένες περιοχές πάρθηκε, διότι παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.

«Είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κάτω από μία ίδια ομπρέλα: Αυτή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων», επεσήμανε. Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Πέτσας θα επισκεφθεί την Πάτρα και θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Πατρέων και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με φορείς του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που έχει προκύψει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Αχαΐα.

Παράλληλα, θα εξεταστούν τα δεδομένα για την αντιμετώπιση του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

Αντιδρούν οι έμποροι

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, αλλά και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση και να λειτουργήσουν τα καταστήματα.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε έκτακτη κινητοποίηση, αντιδρώντας στην απόφαση, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.