ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: Όλα τα τελευταία δεδομένα - Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

Ελεύθερη Μετακίνηση - Διόδια

Μετακίνηση εκτός νομού: Το Πάσχα ολοένα και πλησιάζει και η απορία όλων είναι αν θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε για τις γιορτές.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας δεν δείχνει να μειώνεται, το Πάσχα πλησιάζει και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφορτίσει την πίεση του κόσμου με μερική χαλάρωση των μέτρων. Τι γίνεται όμως με το θέμα της μετακίνησης από νομό σε νομό, με βάρη τα τωρινά δεδομένα;

Φέτος το Πάσχα πέφτει στις 2 Μαΐου, επομένως μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναγκαστικά θα υπάρξει μια απόφαση για τις μετακινήσεις εκτός νομού, είτε θετική, είτε αρνητική.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική κόπωση των πολιτών αλλά και τα μέτρα δημόσιας υγείας. «Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είχε πει ότι αν υπάρξει αποκλιμάκωση, τότε θα μπορούσαν να επιτραπούν μετακινήσεις με έλεγχο – τεστ. Μέτρα θα ληφθούν και για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, όπου η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θέλει να υποβάλλονται οι πολίτες σε self test πριν ταξιδέψουν με πλοίο.

Πρώτα η εκπαίδευση

Με βάση τα δεδομένα, αυτή την στιγμή, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον η 3η Λυκείου, καθώς υπάρχουν και οι πανελλήνιες τον Ιούνιο.

Το θέμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα πέσει στο τραπέζι της επιτροπής και της κυβέρνησης αν και εφόσον μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, υπάρξει μια... γενναία αποκλιμάκωση κρουσμάτων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα θα παρθεί η οριστική απόφαση.

Οι δυο δρόμοι για το Πάσχα

Ο προβληματισμός που υπάρχει σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα, έγκειται στο ρίσκο που θα πάρει η κυβέρνηση, με το άνοιγμα του τουρισμού να είναι προγραμματισμένο για τις 14 Μαΐου.

Ο φόβος είναι πως σε ενδεχόμενο μετακίνησης πληθυσμού, ίσως έρθει μια νέα «ανάφλεξη» κρουσμάτων λίγο πριν την τελική ευθεία του ανοίγματος του τουρισμού. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν επιτραπεί η μετακίνηση υπάρχει και ο φόβος αντιδράσεων από τους πολίτες καθώς το lockdown και η απαγόρευση ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου του 2020, που σημαίνει πως αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν δει τους συγγενείς τους εδώ και έξι μήνες!

Η άλλη τάση είναι να κάνουμε Πάσχα στο χωριό αν και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, ενώ θα μπουν στη συζήτηση και άλλες μεταβλητές όπως τα self test, τα rapid test αλλά και ακόμα οι περιοχές στις οποίες θα θέλουμε να ταξιδέψουμε, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού θα έχει ξεκαθαρίσει βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Ομολόγησε η 35χρονη – Τι είπε για την Ιωάννα