ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Μεγάλη Εβδομάδα»: Όλο το σχέδιο της ΕΛΑΣ για να τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Επιχείρηση «Μεγάλη Εβδομάδα»: Όλο το σχέδιο της ΕΛΑΣ για να τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Επί ποδός πάνω από 10.000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για να τηρηθούν τα μέτρα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και των ημερών του Πάσχα. Το σχέδιο για την αποτροπή μαζικής εξόδου από τα αστικά κέντρα και για τον έλεγχο των κανόνων σε αγορά, εκκλησίες και πλατείες.

Το μεγάλο «στοίχημα» που έχει μπροστά της η Ελλάδα στην παρούσα φάση, είναι να μην μπει σε μια νέα «δίνη» κορονοϊού εξαιτίας της όποιας χαλάρωσης μπορεί να επέλθει τις ημέρες του Πάσχα. Το παράδειγμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είναι πολύ μακρινό, όταν και υπήρξαν εστίες διασποράς κορονοϊού με τη χώρα να οδηγείται στη συνέχεια σε ένα ακόμα πιο ισχυρό κύμα που ακόμα ταλαιπωρεί αφάνταστα το σύστημα υγείας και το έφτασε στα όριά του.

Προφανώς και δεν ήταν μόνο η χαλάρωση των μέτρων η κύρια αιτία για τη νέα έξαρση κορονοϊού, πλην όμως συνέβαλλε και αυτή στο να υπάρξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Με την αγορά να έχει αρχίσει να λειτουργεί ξανά, την εστίαση να μετράει αντίστροφα για το άνοιγμα και τους πολίτες να έχουν – φυσιολογικότατα – μια τεράστια κόπωση από τα συνεχή lockdown, η μεγάλη πρόκληση είναι να μην επιβαρύνει το Πάσχα το επερχόμενο καλοκαίρι.

Για αυτό τον λόγο, η ΕΛ.ΑΣ. και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψουν φαινόμενα που θα οδηγήσουν στη διασπορά του ιού. Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής (23.04) αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (24.04) έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Στα διόδια, τις εθνικές οδούς και τις κεντρικές αρτηρίες υπάρχουν μπλόκα, έχουν επιστρατευτεί ακόμα και drones και ελικόπτερα για να υπάρχει live εικόνα από τους δρόμους και αυτό φαίνεται να λειτουργεί για την ώρα.

Οι δικαιολογίες, βέβαια, που σκαρφίζονται κάποιοι για να «σπάσουν» τις απαγορεύσεις δεν έχουν προηγούμενο, ωστόσο, έχει γίνει σαφές σε όλους πως και το φετινό Πάσχα δεν θα το περάσουμε στο χωριό. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (24.04), πάντως, 53.825 οχήματα είχαν βγει από την Αττική με προορισμό την επαρχία, όμως, 481 επέστρεψαν καθώς οι επιβαίνοντες δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Από εκεί και πέρα, για τη Μεγάλη Εβδομάδα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την ενεργοποίηση 3.500 αστυνομικών έτσι ώστε να είναι διασκορπισμένοι στην αγορά, τις εκκλησίες και τις πλατείες. Θα διεξάγονται συχνές περιπολίες ακόμα και με σκούτερ, ποδήλατα ή και από πεζούς αστυνομικούς, για να ελέγχεται η τήρηση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα αυτό που θα εξετάζουν θα είναι αν τηρούνται οι κανόνες για το click in shop, αν τηρούνται οι αποστάσεις κι αν οι καταναλωτές φορούν μάσκες. Μεγάλη έμβαση θα δοθεί στους εμπορικούς δρόμους κυρίως του κέντρου, στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τα malls της Αττικής.

Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκκλησίες, οι αστυνομικοί θα εξετάζουν το αν υπάρχουν υπεράριθμοι, αν υπάρχει συγχρωτισμός στον περιβάλλοντα χώρο των Ναών κι αν εφαρμόζεται το μέτρο της διπλής μάσκας. Δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν τα ηχητικά μηνύματα προς τους πιστούς έτσι ώστε να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να αποτραπούν εικόνες που στο παρελθόν παρατηρήθηκαν και θεωρήθηκαν υπεύθυνες για τη διασπορά του κορονοϊού.

Εξυπακούεται ότι συνεχίζεται το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις πλατείες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα κορονοπάρτι. Τα τελευταία 24ωρα οι έγκαιρη αστυνόμευση σε καίρια σημεία και η «σάρωση» σε social media για ραντεβού που κλείνονται – είτε σε πλατείες είτε σε ενοικιαζόμενες βίλες σε Βόρεια και Νότια Προάστια με σκοπό τα πάρτι – έχει αποδώσει.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην Κυριακή του Πάσχα, εκεί όπου θα γίνονται και πάλι έλεγχοι σε αυλές και σπίτια με τα μέσα που διαθέτουν οι Αρχές, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί επιτρέπεται να… σουβλίσουν ως 12 άτομα σε ανοικτό χώρο και ως 9 άτομα σε κλειστό χώρο…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.