ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2021: Το μεγάλο στοίχημα για να μην ξεφύγει η πανδημία – Οι τρεις «πονοκέφαλοι»

αστυνομία διόδια έλεγχοι
INTIME

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο «Πάσχα 2021» των αρχών με βασικό στόχο να μην υπάρξουν καταστάσεις τέτοιες που ενδεχομένως να προκαλέσουν «έκρηξη» της πανδημίας

Με έξι ημέρες να απομένουν μέχρι το Πάσχα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν θέσει ένα μεγάλο στοίχημα: Να μην ξεφύγει η πανδημία παρά τις «ανάσες» που δόθηκαν φέτος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος «αποτελεί μεγάλο στοίχημα να μην δούμε αναζωπύρωση του 3ου κύματος μετά το Πάσχα».

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε πλήρη εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο με τη συμμετοχή 10.000 αστυνομικών προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα αδικαιολόγητης μετακίνησης εκτός νομού με τους ελέγχους να είναι συνεχείς και έντονοι τόσο στις εθνικές οδούς όσο και στους παραδρόμους.

Παρόλα αυτά οι μεγάλοι φόβοι κυβέρνησης και ειδικών είναι τρεις:

  • Όσοι θα περάσουν από τους ελέγχους και ενδεχομένως να μεταφέρουν τον ιό εν αγνοία τους
  • Οι συνωστισμοί την Μεγάλη Παρασκευή, στον Επιτάφιο, και το βράδυ της Ανάστασης
  • Η Κυριακή του Πάσχα και τα ενδεχόμενα κορονο-πάρτι

Ειδικά για τον τρίτο «πονοκέφαλο» τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία καθώς οι ενοικιάσεις σε βίλες και διαμερίσματα μέσω Airbnb σε περιοχές που βρίσκονται στα περίχωρα της Αττικής παρουσιάζουν πληρότητα 90% ή ακόμα και 100%.

Όπως είπε στο ΟΡΕΝ ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Νάσος Γαβαλάς, «όταν κάποιος κλείνει μια βίλα για 1, 2 μέρες “φωνάζει” πως πρόκειται για κορονο-πάρτι» με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σπίτια που μπορούν να φιλοξενήσουν από 6 έως 12 άτομα.

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού και οι ενοικιάσεις σκαφών και ελικοπτέρων καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται κινήσεις για να σπάσουν ορισμένοι με αυτό τον τρόπο το μπλόκο της Μεγάλης Εβδομάδας με προορισμό νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να περάσει κάποιος από τα διόδια της Ελευσίνας υπάρχει το «παράθυρο» του κωδικού 6. Να επικαλεστεί δηλαδή κάποιος οδηγός ότι πηγαίνει με τον κωδικό αυτό σε κάποια περιοχή της Αττικής, που βρίσκεται πέρα από τα διόδια της Ελευσίνας. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «εάν κάποιος το κάνει αυτό προσχηματικά για να περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και να πάει στο χωριό του, τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι να τον σταματήσει η Τροχαία στα επόμενα διόδια».

Η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής.

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, οι έλεγχοι στην πρωτεύουσα θα γίνονται στο κεντρικό οδικό δίκτυο, για να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22.00.

Το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή καταγγελιών από πολίτες για γλέντια και πάρτι. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διακριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αστυνομικές επιχειρήσεις όπου χρειαστεί (σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές Αρχές).

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 10 Μαΐου ισχύει απαγόρευση για μετακίνηση εκτός νομού.

Οι επιτρεπόμενες υπερτοπικές μετακινήσεις:

  • Από και προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα όπως μέχρι τώρα
  • Μετακίνηση προς δημόσια δομή υγείας και με έγγραφο από τη δομή.
  • Εφάπαξ μετάβαση σε τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Μετάβαση σε κηδεία με την επίδειξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου και άδειας ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή σε διάσταση για την επικοινωνία με τέκνα, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε προστέθηκε, επίσης, η δυνατότητα για υπερτοπική μετακίνηση, με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης, πχ. για χημειοθεραπείες

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, διευκρίνισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο, και όχι ιδιώτη γιατρό.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

  1. Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/22.4.2021 (Β’ 1678) κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης βα) προς δημόσια δομή υγείας, ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.». 2. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν