ΕΛΛΑΔΑ

Κωδικός «πλήρης απελευθέρωση»: Πότε ανοίγουν σχολεία, μετακινήσεις, τουρισμός και παραλίες

Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις
Ο οδικός χάρτης της επιστροφής στην κανονικότητα
ΙΝΤΙΜΕ

Lockdown: Το πρώτο βήμα της απελευθέρωσης γίνεται σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, με τις καφετέριες και τα εστιατόρια να σηκώνουν ρολά μετά από 6 μήνες σκληρού lockdown.  Μέχρι και τις 15 Μαΐου, ωστόσο, θα έχουν ανοίξει οι περισσότεροι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Τον δρόμο προς την επιστροφή της κανονικότητας εγκαινίασε σήμερα ο τομέας της εστίασης, ο οποίος ανέβασε ρολά με τραπεζάκια έξω, αποστάσεις και σημαντικούς περιορισμού.

Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο ή καφέ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033. Επίσης, στα καταστήματα δεν θα υπάρχει μουσική και το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 22:45.

Aπό τη Δευτέρα του Πάσχα επίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης έρχεται στις 10 Μαΐου με την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Το Σάββατο 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Παράλληλα, έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος sms για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Πρεμιέρα» για την εστίαση: Ανοίγει σήμερα μετά από lockdown έξι μηνών