ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για μετακινήσεις, ταξίδια, ωράριο κυκλοφορίας και SMS - Δείτε το PDF με όλα τα νέα μέτρα

Τι ισχύει για μετακινήσεις, ταξίδια, ωράριο κυκλοφορίας και SMS - Δείτε το PDF με όλα τα νέα μέτρα
InTime

Άρση μέτρων: Το άνοιγμα της χώρας είναι γεγονός. Απελευθερώνονται υπερτοπικές μετακινήσεις, καταργούνται τα sms, παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας. Τι ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Δείτε το pdf με όλα όσα θα ισχύουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Η Ελλάδα μετά από περίπου έξι μήνες, αποχαιρετά επιτέλους το lockdown και τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί έτσι ώστε να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, από τις 14 Μαΐου η χώρα περνάει σε μια νέα φάση ανοίγματος δραστηριοτήτων, με στόχο να κάνει ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.

Ο κ. Σκέρτσος εξήγησε τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και το γιατί επέλεξε το άνοιγμα η κυβέρνηση, συνδυάζοντας παράλληλα και την εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου με την κατάργηση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων. «Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος πριν προχωρήσει στις ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, από τις 14 Μαΐου ισχύουν τα εξής

Το πλάνο ανοίγματος και τα επόμενα βήματα σε πίνακες

Τουρισμός και Green Pass

Ακολούθως, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως εξήγησε θα ενσωματωθεί το Green Pass εντός του PLF, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται 24 ώρες πριν την άφιξη των ταξιωτών. Παράλληλα, θα γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις εισερχόμενες ροές.

Πώς θα ταξιδέψουμε σε νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό, απελευθερώνονται πλέον από τις 14 Μαΐου οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε από και προς την επαρχία. Είτε με τα ιδιωτικά οχήματα, είτε με καράβια, τρένα και λεωφορεία.

Το πώς θα γίνει αυτό, αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον κ. Σκέρτσο. Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια - που είναι προσβάσιμες οδικά - θα απαιτείται η χρήση του Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Τι ακολουθεί μέσα στον Μάιο

Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον κανόνα ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά, αν και καταργούνται τα μέτρα του click away και του click in a shop.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, θα γίνει στις 17/5, Οι θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν στις 21/5, ενώ οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (συναυλίες κλπ) θα γίνει στις 28/5.

Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

ΤΟ PDF ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων - Σκέρτσος: Τέλος το lockdown! Πώς θα πάμε στα νησιά, το νέο ωράριο και οι μετακινήσεις