ΕΛΛΑΔΑ

Άρση lockdown: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης των αλλαγών μέχρι τον Σεπτέμβριο

Άρση μέτρων
Intime News

Άρση μέτρων: Έτοιμη για τα επόμενα βήματα ελευθερίας από το lockdown η χώρα μετά τον οδικό χάρτη μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Τα πιο μεγάλα βήματα ελευθερίας από το lockdown πραγματοποιεί από σήμερα η Ελλάδα καθώς αίρονται οι απαγορεύσεις για τη μετακίνηση εκτός νομου, η αποστολή SMS στο 13033, οι αγορές με click away και click inside ενώ ανοίγουν και τα μουσεία αλλά και τα πιο ελεύθερα ταξίδια με πλοίο.

Στο πλαίσιο αυτό και με όπλο τα self test αλλά και την επιτάχυνση των εμβολιασμών με την επιχείρηση «Ελευθερία» η κυβέρνηση ήταν σε θέση να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα ελευθερίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για τυχόν βελτιώσεις ελευθεριών που ήδη ανακοινώθηκαν όπως για παράδειγμα ο περιορισμός των 100 ατόμων σε γάμους και δεξιώσεις σε ανοιχτούς χώρους από τον Ιούνιο.

«Πιστεύω ότι η επιτροπή την επόμενη εβδομάδα θα κάνει μια διαφορετική εισήγηση, και ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα θα το βελτιώσει. Τα πράγματα θα αλλάξουν αναγκαστικά. Ξεκινούν και οι γάμοι, οι βαφτίσεις, δεν γίνονται χωρίς μουσική» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής η Ματίνα Παγώνη.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ορισμένα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 00:30 έως τις 5) εξακολουθούν να ισχύουν επισειόντας πρόστιμα για τυχόν παραβάτες.

Τι αλλάζει σήμερα

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Παρασκευή (14/5) αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ανοίγει ο τουρισμός, καταργούνται τα SMS στο 13033 ενώ παράλληλα, επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 00:30.

Την ίδια ώρα, απελευθερώνεται το λιανεμπόριο που θα λειτουργεί χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα στο 13032. Ωστόσο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Παράλληλα, τις πόρτες τους ανοίγουν και τα μουσεία της χώρας.

Σήμερ ανοίγουν, επίσης, τα καζίνο σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα γραφεία συνοικεσίων με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test).

Με Green pass η μετακίνηση σε νησιά

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια - που είναι προσβάσιμες οδικά - θα απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών.

Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Τα επόμενα βήματα του Μαΐου

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει και μία σειρά από δραστηριότητες

Αναλυτικά:

  • 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
  • 24 Μαΐου τα ΟΠΑΠ PLAY σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.
  • 28 Μαΐου ανοικτό θέαμα – ακρόαμα
  • 31 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests/ εργαζόμενους, οι υπηρεσίες ευεξίας σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής και τα catering και οι χώροι δεξιώσεων κλπ σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης.

Τι ανοίγει τον Ιούνιο

Στις 7 Ιουνίου ανοίγουν οι οικοι ανοχής σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020.

Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο

Εστίαση / Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70 % της δυναμικότητας.

Λούνα παρκ - εμποροπανηγύρεις κλπ / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου.

Παιδότοποι /Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

1η Σεπτεμβρίου

Εμπορικές Εκθέσεις /Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. σαρώνει σήματα τηλεφώνων – Το προφίλ των δολοφόνων