ΕΛΛΑΔΑ

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Επικίνδυνα τα απόβλητα των self tests - Τι πρέπει να κάνετε μετά τη χρήση;

Self test
IN TIME

Αναταραχή επικρατεί με τα self tests αμέσως μετά την χρήση τους

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια, ούτε βεβαίως στην ανακύκλωση καθώς αυτό εγκυμονεί κινδύνους για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Ένα νέο πρόβλημα που σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού έρχεται ήδη να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα και έχει να κάνει με τη διαχείριση των αποβλήτων από τα self tests που πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα από εκατομμύρια μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους.

Όπως λένε οι επιστήμονες τα πλαστικά από τα tests δεν πρέπει να πετιούνται στην ανακύκλωση.

«Τώρα, τα εκατομμύρια τεστ δημιουργούν πρόβλημα. Δεν το πετάμε στην ανακύκλωση και για τα σκουπίδια τίθεται ένα θέμα, γιατί αυτό το υγρό που περιέχει επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου» σημείωσε ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Πέτρος Σαμαράς.

«Πανδημία» πλαστικών

Μάλιστα στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το self test αναγράφεται με μικρά γράμματα και στο τέλος του κειμένου: «Απορρίψτε όλα τα δείγματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα».

«Δεν πρέπει να το πετάμε στον κάδο. Θα πρέπει να γίνεται ίδια περίπου διαχείριση όπως στα φαρμακεία με τα ληγμένα φάρμακα. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, με ειδικούς κάδους» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πυροσβεστική - ΕΜΑΚ: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Εκτός υπηρεσίας όσοι αρνηθούν