ΕΛΛΑΔΑ

Self tests: Τη διανομή τους από τα φαρμακεία για άλλους 2 μήνες ζήτησε ο Κοντοζαμάνης από τον ΠΦΣ

Self tests: Τη διανομή τους από τα φαρμακεία για άλλους 2 μήνες ζήτησε ο Κοντοζαμάνης από τον ΠΦΣ

Θετικοί οι φαρμακοποιοί, ωστόσο αναμένεται οριστική απόφαση του Δ.Σ. 

Τη διανομή από τα φαρμακεία για ακόμη δύο μήνες των self test ζήτησε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (16/06).

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εμφανίζεται καταρχήν θετικός στην παράταση της διανομής, αναμένεται όμως η απόφαση από το Δ.Σ.

Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακειών, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, συζητήθηκε η συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θεσμικά ζητήματα του κλάδου, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυσή τους, στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει αποφασίσει το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η διάθεση των δωρεάν self test θα γίνεται μέχρι και την 19η Ιουνίου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Επίσης, όπως έχει ανακοινώσει, μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν, όπως σημειώνει, διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Ήδη έχουν διατεθεί από τις 7 έως τις 12 Ιουνίου τρία self test για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6, ενώ από αυτή τη Δευτέρα έως και το Σάββατο διατίθενται επίσης τρία test για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 549 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 13 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 330 οι διασωληνωμένοι