ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Κάηκαν περίπου 6.000 στρέμματα - Υπόνοιες για εμπρησμό αφήνει πρώην Νομάρχης

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Κάηκαν περίπου 6.000 στρέμματα - Υπόνοιες για εμπρησμό αφήνει πρώην Νομάρχης
KEFALONIAPRESS

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Οι καμένες περιοχές υπολογίστηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Περίπου 6.000 στρέμματα κάηκαν στη νοτιοανατολική Κεφαλονιά κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές της 2ας, 3ης και 4ης Ιουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις με βάση τις εικόνες του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2. Οι καμένες περιοχές υπολογίστηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System - EFFIS), το 37% περίπου ήσαν καλλιεργήσιμες περιοχές, το 47% χαμηλή βλάστηση, ενώ το 16% δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.

Υπόνοιες για εμπρησμό αφήνει ο πρώην Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Μάκης Μεταξάς, ο οποίος ανάρτησε στο λογαριασμό του στο facebook ένα ρεπορτάζ τοπικής ιστοσελίδας της Κεφαλονιάς στο οποίο αναφέρεται η παραίτηση που είχε κάνει το 2007 από τη θέση του Δημάρχου Ελείου Πρόνων.

Ο Μάκης Μεταξάς στην ανάρτηση που έκανε στο facebook συνοδεύοντας το θέμα του kefaloniamagazine αναφέρει: «“Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν".

Οι στίχοι αυτοί από το τραγούδι "Υδροχόος" του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Νίκου Παπάζογλου μου ήλθαν στο νου όταν ξαναδιάβασα την επιστολή της παραίτησής μου από την θέση του Δημάρχου το μακρινό 2008 την οποία ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ο αγαπητός μου φίλος Διονύσης Μήλλας και την παρέδωσε στο σημερινό αναγνωστικό κοινό. Θεωρώ υποχρέωση μου να κοινοποιήσω την σχετική ανάρτηση μαζί με έναν επίκαιρο σχολιασμό μέρες που είναι.

Αγαπητέ μου Διονύση μπορεί να πέρασαν 13 χρόνια από τότε, μπορεί από τότε να άλλαξαν κυβερνήσεις, θεσμικοί μας εκπρόσωποι, μια νέα γενιά ανθρώπων στα νησιά μας και πολλά άλλα ακόμη. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν στάθηκε ικανό για να σταματήσει τα βέβηλα χέρια αυτών που ενέχονται σε αυτές τις επαναλαμβανόμενες κακουργηματικές πράξεις.

Και αυτό γιατί; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Γιατί δεν υπάρχει μια συντεταγμένη πολιτεία για να εφαρμόσει τους νόμους. Αυτοί που καίνε την περιοχή μας ξέρουν πολύ καλά πως το κράτος αυτό είναι εντελώς ανίκανο για να τους συλλάβει. Ξέρουν επίσης πως δεν θα πάθουν τίποτα γιατί η κοινωνία μας έχει εθιστεί από τις επαναλαμβανόμενες αυτές άνομες πράξεις και τις θεωρεί τρόπο τινά ως μια "ιδιότυπη κανονικότητα" του καλοκαιριού. Παραδομένη όπως είναι και ύποπτα ένοχη για την διαχρονική της ανοχή στους γνωστούς - άγνωστους αρκείται δια των θεσμικών της εκπροσώπων να ευχαριστούν (και πολύ σωστά) αυτούς που συνέβαλαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά σπάνια έως καθόλου να ζητά επιτακτικά την τιμωρία των ενόχων.

Θα μπορούσα να σου γράψω πολλά αλλά ξέρω πως αυτά δεν θα είναι αρεστά ιδιαίτερα τώρα που θα ακολουθήσει η περίοδος της καταγραφής των ζημιών (υπαρκτών και ανύπαρκτων).

Το κύριο μέλημά μας από τούδε και στο εξής θα είναι η καταγραφή μας στον σχετικό κατάλογο για την είσπραξη των αποζημιώσεων και λιγότερο έως καθόλου για την σύλληψη και την τιμωρία των ενόχων. Με άλλα λόγια περιμένοντας μέχρι την επόμενη πυρκαγιά «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σύψας: Χαμηλότερος από το 2020 ο κίνδυνος καραντίνας αλλά δεν είναι μηδέν