ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Κίνδυνος να αλλάξει χρώμα η Ελλάδα στους χάρτες του ECDC

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Κίνδυνος να αλλάξει χρώμα η Ελλάδα στους χάρτες του ECDC

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Tα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα - Κίνδυνος να αλλάξει χρώμα η Ελλάδα στους χάρτες του ECDC - Πώς θα επηρεάσει τον τουρισμό

Η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζεται και έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες, αλλά και στην Ελλάδα καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν περιορισμοί, δεν θα είναι δυνατόν να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Tα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Μάλιστα ίδιος μας τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει και πάλι η Ελλάδα χρώμα στους χάρτες του ECDC με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον τουρισμό μας.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbobm.gr, σημείωσε ότι «κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα. Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά. Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα».

Και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό οι τουρίστες να κάνουν δειγματοληπτικά μοριακό τεστ, ώστε να ληφθούν τοπικά μέτρα έγκαιρα σε περίπτωση που παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου σε μια περιοχή».

Χάρτης ECDC: «Κιτρίνισε» και η Κρήτη, μετά την Αττική, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε Αττική και Κρήτη, αποτυπώνεται και στον ανανεωμένο συνδυαστικό χάρτη αριθμού κρουσμάτων - τεστ και δείκτη θετικότητας του ECDC, που παρουσίασε σήμερα Πέμπτη. Συγκεκριμένα, η Αττική, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα παρέμειναν «κίτρινες», ενώ «κίτρινη» (από πράσινη την προηγούμενη εβδομάδα) έγινε και η Κρήτη.

Στο βαθύ «πράσινο» παρέμεινε η χώρα μας στον αριθμό τεστ (περισσότερα από 5.000 ανά 100.000 κατοίκους).

Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλά, κάτω από 1%, με την Ελλάδα να παραμένει «πράσινη» σε αυτό τον χάρτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.