ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Παίρνουν σειρά οι έφηβοι 15 ως 17 ετών - Τι ισχύει για όσους νόσησαν και για τρίτη δόση

Εμβολιασμός: Παίρνουν σειρά οι έφηβοι 15 ως 17 ετών - Τι ισχύει για όσους νόσησαν και για τρίτη δόση
InTime

Εμβολιασμός: Να «ξεκολλήσει» το «Σχέδιο Ελευθερία» επιθυμεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να προλάβει ένα νέο, πιο ισχυρό, κύμα τ ης πανδημίας το οποίο φέρνει απειλητικά προς τη χώρα η μετάλλαξη «Δ». Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών των εφήβων, τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει. Τι προβλέπεται για την 3η δόση.

Με δεδομένη την αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» που προκαλεί έντονη ανησυχία, οι ειδικοί συνηγορούν ότι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο είναι ο όσο το δυνατόν ταχύτερος εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας. Ήδη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων, στον τομέα της υγείας κι όχι μόνο, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Δευτέρας. Στο ίδιο μήνυμα του πρωθυπουργού, έγινε γνωστό πως θα παρθούν επιπλέον μέτρα για την εστίαση και τους τόπους διασκέδασης, σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους, έτσι ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η διασπορά του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι πριν από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ο στόχος των 100.000 εμβολίων την ημέρα δεν επιτυγχάνεται πάντα, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να προχωρήσει κι ο εμβολιασμός εφήβων από 15 ως 17 ετών καθώς πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα που μπορεί εύκολα να προσβάλει η μετάλλαξη «Δ» και από εκεί να μεταδοθεί σε μεγαλύτερους που θα κινδυνεύσουν άμεσα. Ήδη το υγειονομικό αποτύπωμα έχει αρχίσει να γίνεται χειρότερο κι αυτό αποτυπώνεται στον λόγο εισαγωγών/εξιτηρίων στα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι δεδομένο ότι οι ρυθμοί δεν είναι αυτοί που θα επιθυμούσαν κυβέρνηση και ειδικοί. Είναι ενδεικτικό πως τη Δευτέρα (12.07) πραγματοποιήθηκαν 91.928 εμβολιασμοί. Από αυτούς, 23.127 αφορούσαν χορήγηση πρώτης δόσης ενώ 73.324 αφορούσαν ολοκλήρωση εμβολιασμού. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 9.325.449 εμβολιασμοί στη χώρα, εκ των οποίων 5.269.237 αφορούσαν την πρώτη δόση, ενώ 4.331.934 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα δεδομένα του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Τα δεδομένα του εμβολιασμού στην Ελλάδα ως τις 12 Ιουλίουemvolio.gov.gr

Από τις 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 15 ως 17 ετών

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer θα ανοίξει την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι από την Τρίτη (13.07) καταργείται η ποινή των έξι ημερών μπλοκαρίσματος που είχαμε, σε περίπτωση που κάποιος άλλαζε περισσότερες από δυο φορές το ραντεβού. Άρα από αύριο δεν υπάρχει καμία ποινή μπλοκαρίσματος.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Στην ίδια ενημέρωση, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέλυσε και τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα. «Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεπεράσαμε το φράγμα του 70% πλήρως εμβολιασμένων για τα άτομα άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 60 ετών, το 71,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το 75,5% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει κοντά στο 80% αν υπολογίσουμε τα ραντεβού, συγκεκριμένα 78,9%», είπε χαρακτηριστικά.

Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5% .
  • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 83,3%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 77% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 78% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 62%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 56%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 46% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 48%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 42% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 45%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

Μεγάλη προσοχή σε όσους έχουν κάνει μια δόση – Οι κίνδυνοι από τη μετάλλαξη Δέλτα

«Καμπανάκι» για τους εμβολιασμούς από την κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που έχει επαναφέρει υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως η εν λόγω μετάλλαξη «χτυπά» περισσότερο τους νέους και τόνισε πως για αυτό τον λόγο υπάρχει η θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό εφήβων από 15 ως 17 ετών. Παράλληλα, εξήγησε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί μόνο με μια δόση κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ανέλυσε τις κατηγορίες ανθρώπων που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.

Τι ισχύει για την πιθανότητα τρίτης δόσης του εμβολίου

«Το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης ξεκίνησε περίπου μαζί με τον εμβολιασμό. Το πότε θα γίνει θα εξαρτηθεί με τις μελέτες που γίνεται συνεχώς για τη διάρκεια της ανοσίας των εμβολιαζόμενων. Μόλις την Παρασκευή η Pfizer υπέβαλλε αίτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου της αλλά και ο FDA και ο CDC παραμένουν επιφυλακτικοί για να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα. Πολλές χώρες μπορεί να ετοιμάζονται αλλά κανείς δεν έχει πάρει την απόφαση γιατί λείπουν σημαντικά στοιχεία για το είδος του εμβολίου και για το χρόνο που θα μπορεί να γίνει», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Υποθέτω ότι κάποτε ίσως χρειαστεί επαναληπτική δόση, ο χρόνος μπορεί να είναι και πέραν του έτους και θα αφορά κυρίως σε άτομα που δεν είναι τόσο προστατευμένα με τους υπάρχοντες εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Μια δόση για όσους έχουν νοσήσει

«Από τη στιγμή που νόσησε, είναι το ίδιο. Θα κάνει μια δόση εμβολίου. Δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός, ότι αν νόσησε πριν έξι μήνες είναι εντάξει κι αν νόσησε πριν οκτώ μήνες δεν είναι εντάξει. Εδώ έχει γίνει μια παρεξήγηση. Όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν μια δόση του εμβολίου», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικό το εμβόλιο για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία