ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr στο Ρέθυμνο: Πλήρης καταστροφή ενδεχόμενο lockdown – Στον «πάγο» οι κρατήσεις

Μύκονος
Σιώπησε το νησί των Ανέμων μετά τα περιοριστικά μέτρα
ASSOCIATED PRESS

Στάση αναμονής και... παγωμάρα σε Πάρο, Ίο, Σαντορίνη και Κρήτη - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Ρεθύμνου για ένα ενδεχόμενο lockdown τύπου Μυκόνου - «Εκκωφαντική» σιωπή επικρατεί στο νησί των ανέμων, - Από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο είναι οι περιοχές που μετά από τη Μύκονο βλέπουν στον ορίζοντα ένα ενδεχόμενο lockdown μεσούσης της τουριστικής σεζόν λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Για το θέμα, το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος μας μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στον δήμο του.

«Το Ρέθυμνο έχει μουδιάσει. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με οριζόντια μέτρα αλλά με στοχευμένα. Άλλωστε οι εστίες είναι γνωστές. Αν πάμε σε lockdown αυτό θα σημάνει ολοκληρωτική καταστροφή και κατάρρευση της τοπικής οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Και προσθέτει: «το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν έπρεπε να αφήσει η πολιτεία να φτάσουμε ως εδώ. Στον δήμο το 38,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 47% με την πρώτη δόση».

"Σιωπή" στη Μύκονο

Τέλος τα πάρτι με την μουσική στη διαπασών και οι χοροί στα μαγαζιά της Μυκόνου μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία το Σάββατο και τα οποία θα ισχύουν - τουλάχιστον - μέχρι και τη Δευτέρα (26/07). Οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες και τοπικούς παράγοντες του νησιού πολλές και οι φόβοι για την τουριστική σεζόν ακόμα περισσότεροι.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μύκονο ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από τις 18:00 του Σαββάτου.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Την ίδια ώρα άλλα 4 νησιά βρίσκονται μία «ανάσα» πριν την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων. Και αν η κατάσταση δεν εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, οι προβλέψεις των ειδικών μόνο καθησυχαστικές δεν είναι. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε σήμερα ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δ συνεχώς αυξάνονται στην Ελλάδα και εκτίμησε πως στα μέσα του Αυγούστου μπορεί να καταγράφονται έως και 6.500 μολύνσεις Covid-19 σε καθημερινή βάση.

Αγωνία για την τουριστική σεζόν

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τόνισε σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογραμμίζει: «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από 2020 τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Μπλόκο σε κορονοπάρτι 700 ατόμων στη Μύκονο

Οι έλεγχοι της αστυνομίας στο νησί της Μυκόνου είναι συνεχείς, με προτεραιότητα στα παράνομα κορονοπάρτι που ίσως θελήσουν να διοργανώσουν κάποιοι μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Όπως μετάδωσε το Open, υπήρξαν πληροφορίες στην αστυνομία πως στη Μύκονο ήταν προγραμματισμένα δύο κορονοπάρτι για το βράδυ του Σαββάτου. Δύο από αυτά επρόκειτο να διοργανωθούν σε πολυτελείς βίλες που ανήκουν σε επιχειρηματία.

Συνολικά ήταν καλεσμένοι 700 παραθεριστές του νησιού, οι οποίοι, σύμφωνα με το Open, δεν γνώριζαν αν τελικά θα γίνουν τα πάρτι ή αν άλλαξε κάτι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Οι αστυνομικοί που γνώριζαν τηλεφώνησαν στον επιχειρηματία και του υπενθύμισαν ότι το πρόστιμο που προβλέπεται είναι τσουχτερό. Σύμφωνα με το Open του ξεκαθάρισαν ότι θα βρίσκονται κανονικά στις βίλες για να κάνουν έλεγχο και του είπαν πως θα είναι αμείλικτοι στις παραβάσεις που θα διαπιστώσουν. Έτσι ο διοργανωτής των δύο κορονοπάρτι έκανε πίσω. Όπως και ένας ακόμα, Αμερικανός, που επρόκειτο να διοργανώσει πάρτι με 200 άτομα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φολέγανδρος: Πώς έγινε το ειδεχθές έγκλημα - Τι είπε στους Αστυνομικούς ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς