ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί πολιτών – Αγώνας για να σωθεί το Μαντούδι

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί πολιτών – Αγώνας για να σωθεί το Μαντούδι
631 άτομα μεταφέρθηκαν από παραλίες στην Εύβοια με σκάφη του Λιμενικού

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματικές ώρες για τους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς το πύρινο μέτωπο συνεχίζει ακάθεκτο το καταστροφικό του έργο τόσο προς τα ανατολικά - Στους 631 οι διασωθέντες, από τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα

Φωτογραφίες και βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το Λιμενικό, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα.

Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Συγκλονίζει ο Δήμαρχος Μαντουδίου: «Αν δεν μας βοηθήσουν η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα, θα θρηνήσουμε ανθρώπους»

«Το βράδυ κάηκαν 100χιλιάδες στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση», ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα τη χειρότερη στην Ιστορία του δήμου του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου έχει καεί.

«Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο έγινε το 1977. Σήμερα είναι χειρότερα και από τότε», σημείωσε καταγγέλοντας την ανυπαρξία βοήθειας.

«Ο κόσμος ο απλός πολεμούσε όλη τη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του, μάταια. Η μάχη ήταν άνιση, η φωτιά έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της. Το βράδυ ζήσαμε έναν εφιάλτη ζωντανό. Να βλέπεις ανθρώπους κρεμασμένους πάνω στις στέγιες και το σπίτι να φλέγεται και να μην κατεβαίνουν κάτω.

Μιλάμε για πάνω από 100-110 χιλιάδες στρέμματα. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των προηγούμενων ημερών είναι 200 χιλιάδες στρέμματα. Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, θα καούν και άνθρωποι.

Οι άνθρωποι δεν φεύγουν. Φεύγουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, και οι υπόλοιποι μένουν εκεί, στο μέτωπο. Οι άνθρωποι ήταν μαζί μας και στην Κεράμια, και στην Αγία Άννα. Οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν», συγκλόνισε.

«Δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση. Τι να πιάσουμε 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις Θα καεί όλο το νησί. Θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία. Ήδη το 1/3 του νησιού έχει καεί», τόνισε.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – «Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου»

«Είναι μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Προς νότια φτάνει στη δημοτική κοινότητα Κηρέως. Η φωτιά τρέχει πολύ γρήγορα και προς βόρεια και προς νότια. Έχει μπει στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Και τα δύο μέτωπα είναι πολύ δύσκολα. Χρειάζονται εναέρια μέσα. Τα επίγεια έχουν εξαντληθεί», περιέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο Mega.

«Αν δεν έχουμε αρκετά εναέρια, οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί μικρή. Δεν κινδυνολογούμε, αλλά ο τόπος εδώ καίγεται ολόκληρος. Δεν γνωρίζουμε πόσα εναέρια μέσα θα έρθουν», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν έχουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν, κάναμε γρήγορα τις εκκενώσεις. Έχουν καεί πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, δεν έχουν γίνει ακόμα οι καταγραφές», είπε ακόμα ο κ. Σπανός.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Είμαι στο μέτωπο τις τελευταίες δύο ημέρες, γιατί υπήρχε φόβος πως θα περάσει στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα ορεινά χωριά του Δήμου», είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς.

Εκκενώθηκαν τα χωριά Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, Μηλιές, Τσαπουρνιά και Βασιλικά. Η φωτιά έχει ένα μέτωπο που καταλαμβάνει τα νότια σύνορα του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Πρόκειται για προληπτική εκκένωση, καθώς υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι και παιδιά.

Οι κάτοικοι σε αυτά τα μέρη είναι συνηθισμένοι στις φωτιές, αλλά όχι σε κάτι έντονο.

Αυτή τη στιγμή ο άνεμος γύρισε στα δυτικά και «σπρώχνει» τη φωτιά προς το Αιγαίο.

«Έχουμε δει πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Η πυρκαγιά του 1977 θεωρείται από τους παλιούς η μεγαλύτερη που πέρασε ποτέ από την Εύβοια», δήλωσε.

Απεγκλωβίστηκαν παιδιά

Ανάμεσά τους βρίσκονταν και παιδιά σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα. «Ήταν ταραγμένοι καθώς όλο αυτό γινόταν σε συνθήκες σκότους. Μέχρι να πάμε να τους καθησυχάσουμε ήταν ταραγμένοι. Υπήρχαν όμως και άτομα που δεν ήθελαν να επιβιβαστούν στα σκάφη αλλά τελικά τα πείσαμε» περιέγραψε στο MEGA.

Παράλληλα μετά τη μάχη που δόθηκε μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα στην Κεραμειά, οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και το χωριό Στροφυλιά, ενώ όπως είναι γνωστό είχαν προγραμματίσει νωρίτερα την εκκένωση της Αγίας Άννας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα είδαν ότι οι άνεμοι εξωθούσαν τις φλόγες ανατολικά, ενώ συγχρόνως έδωσαν μάχη για να μπορέσουν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα από τις Κεχριές προς την Αγία Άννα.

Την ίδια ώρα στο δυτικό μέτωπο που είναι εκείνο το οποίο καίει παρθένο δάσος ανεξέλεγκτα οι οποιεσδήποτε ζώνες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και ήδη ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς πήρε την απόφαση και προχωρά στην εκκένωση της Κοκκινομηλιάς την ώρα που οι φλόγες είχαν μία απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το χωριό.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια με πυροσβεστικές δυνάμεις να ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό.

Μάχη δόθηκε και για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Τελικά εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

«Θα καεί ολόκληρη η Αγία Άννα», φωνάζουν οι κάτοικοι.

Τα σημεία ήταν πολύ δύσβατα και δεν μπορούσαν να πετάξουν την Πέμπτη τα πτητικά μέσα, καθώς υπήρχε πρόβλημα ορατότητας.

fotia-evia-agia.jpg
Το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοιαnewsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Συγκλονιστικές εικόνες - Δείτε την πυρκαγιά να «καταπίνει» τα πάντα