ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων: Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά «βλέπει» η Βάνα Παπαευαγγέλου

Μαθητές κρούσματα κορονοϊού
Το άνοιγμα των σχολείων και οι όροι με τους οποίους αυτό θα γίνει τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, προκαλεί προβληματισμό με την Βάνα Παπαευαγγέλου να μιλά για αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά
INTIME

Το άνοιγμα των σχολείων και οι όροι με τους οποίους αυτό θα γίνει τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, προκαλεί προβληματισμό με την Βάνα Παπαευαγγέλου να μιλά για αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά

Αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά εκτίμησε ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες και με το άνοιγμα των σχολείων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνοντας τους φόβους εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για τους όρους με τους οποίους θα ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει πλήρως στην χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου περίπου το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά ενώ στην έναρξη του σχολικού έτους θα δούμε μια αύξηση καθώς αυτή την στιγμή πολλά ασυμπτωματικά παιδιά κυκλοφορούν έξω.

Η ίδια χαρακτήρισε λογική την εξέλιξη αυτή αποδίδοντας την στην πρόβλεψη για διεξαγωγή τεστ δύο φορές την εβδομάδα στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Το τεστ που θα κάνουμε στα παιδιά 2 φορές την εβδομάδα θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μετά την πρώτη αύξηση τις πρώτες δύο εβδομάδες θα ακολουθήσει ύφεση λέγοντας ότι «ακριβώς επειδή έχουμε σχολιάσει το πρωτόκολλο πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να έχουμε πολύ συχνό και εξαντλητικό τέστινγκ, πιστεύω ότι εφόσον τηρήσουμε τα μέτρα- δηλαδή τα παιδιά ξέρουμε ότι φοράνε τη μάσκα κι ότι οι γονείς θα ακολουθήσουν τις οδηγίες μας ευλαβικά, κάνουν τα σελφ τεστ έτσι όπως πρέπει να τα κάνουν πιστεύω ότι θα πάμε καλά». «Στόχος όλων μας είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μήνυμα προς τους γονείς

Η ίδια χαρακτήρισε απόλυτα λογικό οι γονείς, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι να σκέφτονται δύο φορές το εάν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Όμως είναι ένα εμβόλιο το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στα παιδιά από τον Μάιο. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιαστεί 12 εκατομμύρια παιδιά. Να σκεφτούμε ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων εφήβων 12-17 είναι ας πούμε 600 χιλιάδες περίπου. Είκοσι φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας» εξήγησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο ξέρουμε τις όποιες παρενέργειες του εμβολίου.

Απαντώντας δε στο ερώτημα που εκφράζεται από γονείς σχετικά με την ανασφάλεια του εάν ο εμβολιασμός του παιδιού τους θα έχει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενες παρενέργειες σε βάθος ετών, η κυρία Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως ο τρόπος παρασκευής αυτών των εμβολίων ενέχει πολύ λιγότερους κινδύνους σε σχέση με άλλα πιο παραδοσιακά, προσθέτοντας σε κάθε περίπτωση πως κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες εντούτοις γνωρίζουμε πως οι όποιες παρενέργειες εμβολίων εμφανίζονται κυρίως την πρώτη εβδομάδα και δευτερευόντως το πρώτο τρίμηνο, από την χορήγηση του.

Συνόψισε μάλιστα πως όσον αφορά το ζήτημα των παρενεργειών από χορήγηση εμβολίου σε μακροχρόνιο επίπεδο, δεδομένης της έλλειψης αιτιολογικής συσχέτισης, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια απόδειξη ως προς την ύπαρξη τους ακόμα και για εμβόλια όπως η ιλαρά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων - Η Ελλάδα πενθεί τον σπουδαίο μουσουργό

Θρίαμβος για τη Σάκκαρη - «Ισοπέδωσε» την Πλίσκοβα και προκρίθηκε στα ημιτελικά του US Open

Παιδική πορνογραφία: Μουσικός με ψεύτικο προφίλ 15χρονου μιλούσε με Ιταλίδα μαθήτρια