ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοί καταφεύγουν στο κοινωνικό ιατρείο

Ποιοί καταφεύγουν στο κοινωνικό ιατρείο

Αρκετές εγκυμονούσες, που δεν είχαν καμία παρακολούθηση, ήταν μεταξύ όσων κατέφυγαν στο κοινωνικό ιατρείο της Αρχιεπισκοπής.

Το ιατρείο μετρά δύο μήνες λειτουργίας και στο διάστημα αυτό προσέφυγαν για εξέταση περισσότεροι από 600 πολίτες και 102 παιδιά. Ένας στους τρεις ήταν επιχειρηματίες, που έκλεισαν, επτά στους 10 ήταν Έλληνες και σε ποσοστό 54% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ: Έχουν χάσει τη δουλειά τους κατά την τελευταία τριετία, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και πλέον δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη!

Το Ιατρείο εντάσσεται στο πλαίσιο της «συμμαχίας» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αποστολή» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τη στήριξη των ανασφάλιστων, των αστέγων και των παραμελημένων κοινωνικών ομάδων, που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την «Αποστολή» και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ποσοστό περί το 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη. Αρκετοί είναι και οι άστεγοι.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας αφορούν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών: αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Σε ποσοστό 17%, παραπέμφθηκαν για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε εθελοντές γιατρούς, που τους δέχτηκαν στα ιατρεία τους.

Η εκκλησία θα εγκαινιάσει αύριο και κοινωνικό παντοπωλείο, που θα υποστηρίξει η Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Την ακολουθία των εγκαινίων θα τελέσει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.