ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: «Έκρηξη» της Όμικρον έως τις 30 Δεκέμβρη – Πού θα φτάσουν τα κρούσματα

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: «Έκρηξη» της Όμικρον έως τις 30 Δεκέμβρη – Πού θα φτάσουν τα κρούσματα
Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ανασχεθεί το 5ο κύμα.
INTIME

Για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Πότε θα δούμε ξανά αύξηση των κρουσμάτων – Τι λέει για το επικείμενο 5ο κύμα

Για την αποκλιμάκωση του 4ου κύματος και τους φόβους για την επερχόμενο 5ο κύμα μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε: «το επόμενο διάστημα θα συνεχίζουμε να καταγράφουμε μείωση των κρουσμάτων αλλά και με πιο αργό ρυθμό μείωση των θανάτων. Μέχρι τα μέσα Γενάρη οι θάνατοι κατά μέσο όρο την ημέρα θα φθάνουν τους 50».

Και πρόσθεσε: «ωστόσο πολύ πριν από αυτή την ημερομηνία περιμένουμε κυριαρχία της μετάλλαξης όμικρον και στη χώρα μας. Ειδικότερα αυτό θα συμβεί στις 30 Δεκέμβρη με αποτέλεσμα από ως τα μέσα Γενάρη να σημειωθεί... έκρηξη και να ξαναφτάσουμε τα 6.100 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα».

Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ανασχεθεί το 5ο κύμα. Τα μέτρα που έχουμε τώρα δεν μπορούν να σταματήσουν την διασπορά της «Ο», χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να αυξηθεί η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι».

Η κατάσταση στη χώρα με την μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης ανακοίνωσε πως έχουν βρεθεί συνολικά 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την πανδημία, που πραγματοποιεί η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ακόμη: «Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα από τα κρούσματα της Όμικρον δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά, ενώ εντοπίζονται και σε Κρήτη και Λακωνία. Ο κ. Ζαούτης συνέχισε λέγοντας πως γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και τόνισε την σημαντικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου. Κατά τον ίδιο, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτή της γρίπης. «Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον. Όντως είναι πιο μεταδοτική και έχει απλωθεί σε πάνω από 90 κράτη και νομίζω πως μας λέει κάτι. Κράτη που έχουν διαφορετικές εικόνες όσον αφορά την ηλικία και την κάλυψη από εμβόλιο. Αυτό που εκκρεμεί ακόμα για να είναι πιο ξεκάθαρο είναι αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα από αυτή τη μετάλλαξη. Εκεί φαίνεται πως μπορεί να συνδέεται με πιο ήπια συμπτώματα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα για την Όμικρον», ανέφερε ακόμη.

Τα κρούσματα σήμερα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.689, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.037.759 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 199 θεωρούνται σχετιζόμενα
με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.976 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (82.84%) είναι μη εμβολιασμένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 115 (17.16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.667 ασθενείς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ικανοποίηση και ο εκνευρισμός Τσιόδρα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα καλά και τα κακά νέα που ανακοίνωσαν Τσιόδρας, Ζαούτης, Σύψας, Παπαευαγγέλου

Βασίλης Μπισμπίκης για Δέσποινα Βανδή: «Παίρνω πολλή αγάπη, είμαι ευτυχισμένος» (vid)