ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Με αυτή τη μάσκα μπαίνουμε σήμερα σε Σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ -Τα πρόστιμα που προβλέπονται

Νέα μέτρα: Με αυτή τη μάσκα μπαίνουμε σήμερα σε Σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ -Τα πρόστιμα που προβλέπονται
Τι αλλάζει από σήμερα για τη μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ
Intime News

Σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί τα νέα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό - Η νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας - Ποια είναι η ΚΝ95 και γιατί προστατεύει καλύτερα. 

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα είναι για μια ακόμη φορά οι πολίτες σε όλη τη χώρα, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και η απειλή της μετάλλαξης Όμικρον οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Από τις 06:00 το πρωί τη Παρασκευής (24/12), τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, τα οποία θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου.

Στο επίκεντρο των μέτρων είναι η μάσκα, η οποία πλέον καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, με τους πολίτες να μην την φορούν μόνο όταν τρώνε ή πίνουν.

Η μεγάλη αλλαγή αφορά επίσης τη διπλή μάσκα ή ενισχυμένη, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα Σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για τη μάσκα τύπου ΚΝ95 που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 - 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης.

Τι είπε η Μίνα Γκάγκα

Διευκρινίσεις έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα σχετικά με τη χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας KN95 στα ΜΜΜ και στα σούπερ μάρκετ.

Αισθητά αυξημένα ήταν τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική όπως παρατήρησε και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα στην αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η οποία τόνισε ότι «είναι σημαντικό να δούμε τους δικούς μας τις ημέρες των γιορτών αλλά παράλληλα να προσέχουμε».

Η αναπληρώτρια υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα κρούσματα και την πορεία της πανδημίας και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις όπως τόνισε, ενώ κάνοντας μία αναφορά στην μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπε ότι η μάσκα τύπου Κ95 εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και γι' αυτό θεωρείται πιο ασφαλής.

Η χειρουργική μάσκα από μόνη της είναι καλή για να αποφεύγουμε τα σταγονίδια δεν κλείνει όμως το ίδιο καλά γύρω από το πρόσωπο. Δεν έχει νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, αν θέλουμε να προστατευτούμε καλύτερα πρέπει να βάλουμε μία μάσκα που κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο, να την κολλήσουμε ή να φορέσουμε μία μάσκα Κ95», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αποχωριστούν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού
  • γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
  • απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί· από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η πρώτη εικόνα από τα κρατητήρια – Στο μικροσκόπιο κινητό και υπολογιστής

Καιρός – Αρναούτογλου: Οι πρώτες ενδείξεις για την Πρωτοχρονιά - Έρχονται κρύες αέριες μάζες (vid)

KN95: Ποια είναι η μάσκα που θα χρησιμοποιούμε από αύριο σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ - Πόσο κοστίζει