ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κωνσταντίνος Ταμπάκης κρέμασε την ποδιά του σεφ και φτιάχνει σκαμνάκια

Κώστας Ταμπάκης σκαμνάκια
Πρώην σεφ, νυν ξυλουργός, ο Κώστας Ταμπάκης αποκαλύπτει το μεράκι του στο Newsbomb.gr.
Instagram/skamnaki_

Πώς μια τυχαία δραστηριότητα έγινε family success story

Ο Κωνσταντίνος Ταμπάκης ένιωσε ότι βρέθηκε σε αδιέξοδο. Τι έκανε εκείνη την στιγμή; Κρέμασε την ποδιά του σεφ και τις κουτάλες και έπιασε τα πριόνια και καταπιάστηκε με την επεξεργασία ξύλου για να δημιουργήσει σκαμνάκια!

Μάλιστα είναι τόσο ωραία φτιαγμένα που αρχίζει και αποκτά κοινό που του ζητά συνέχεια νέα σχέδια.

Ο ίδιος μιλάει για την νέα του τέχνη στο Newsbomb.gr και εξηγεί πως ξεκίνησε από μια απλή δραστηριότητα για να δείξει στο μικρό του γιο μια ασχολία μακριά από την οθόνη του υπολογιστή. Και αυτό ήταν…κόλλησε. Το όλο του εγχείρημα το θεωρεί success story καθώς το κάνει με πολύ αγάπη και τον γεμίζει.

Μιλά και για την Ρόδο που ζει, η οποία τον εμπνέει σε κάθε του βήμα όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο Κωνσταντίνος Ταμπάκης σίγουρα αποτελεί ένα υγιές παράδειγμα ενός ανθρώπου που θέλει να εξελίσσεται και να δημιουργεί με γνώμονα την ψυχή του.

Από σεφ, μαραγκός και μάλιστα με εξειδίκευση στα σκαμνάκια. Πως προέκυψε αυτό;

«Ασχολήθηκα επαγγελματικά με την κουζίνα αρκετά χρόνια. Την αγάπησα. Κάποια στιγμή με κούρασε, και τότε ήταν που γεννήθηκε η επιθυμία να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό. Έτσι λοιπόν στράφηκα προς την άλλη μου αγάπη, το ξύλο και την επεξεργασία του».

Πολλοί ξυλουργοί λένε πως είναι δύσκολο το να φτιάξεις σκαμνί, εσύ πως εξοικειώθηκες και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο μικρό έπιπλο;

«Όλα είναι δύσκολα, μα όταν πάρει μια απόφαση ο άνθρωπος, μπορεί να καταφέρει το οτιδήποτε. Το @skamnaki_ , το ξεκίνησα εδώ και περίπου έναν χρόνο με αφορμή να δείξω στον γιό μου ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα πέρα του παιχνιδιού στον υπολογιστή, πιο δημιουργικά. Είναι σχετικά γρήγορη κατασκευή και μπορεί κάποιος να μάθει πολλά από αυτό. Από ένα τέτοιο δημιουργικό εγχείρημα, δεν θα μπορούσε να λείπει η γυναίκα μου, η οποία όντας συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, λατρεύει να μεταμορφώνει με το βάψιμο ότι πέσει στα χέρια της, οπότε χωρίς να το καταλάβουμε έγινε αυτό που λέμε, οικογενειακή «επιχείρηση»».

Από πότε ασχολείσαι;

«Με το ξύλο σαν υλικό, ασχολούμαι περίπου 6 χρόνια. Από μερεμέτια και κατασκευή μικρών επίπλων, μέχρι κόσμημα και γλυπτά. Τελευταία μπήκε στη ζωή μου το @skamnaki_ και χαίρομαι που ο κόσμος το αγαπάει τόσο ,όσο εγώ!».

Πόσα έχεις φτιάξει;

«Τόσα όσα!, θα μπορούσα τα τριπλάσια αλλά τότε χάνεται η αίσθηση του χειροποίητου. Στο τέλος πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αγοράζουμε ένα προϊόν αλλά την ενέργεια του κατασκευαστή του. Γι’ αυτό πάντα λέω ότι το σκαμνάκι μας είναι ομορφότερο από κοντά, πρέπει να το δεις με τα μάτια σου, να το αγγίξεις και να το μυρίσεις».

Έχεις κάποιο αγαπημένο και πως ήταν ως σχέδιο;

«Νομίζω το επόμενο. Αλλά να σου πω την αλήθεια δεν είναι εκεί το θέμα. Αυτό που μετράει είναι η αντίδραση του αποδέκτη. Είναι η χαρά του παιδιού όταν επιτέλους φτάνει στα χέρια του κάτι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό, ενώ παράλληλα το χαμόγελο του ενήλικα που ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του, τον μεταμορφώνει, θυμίζοντας του εντελώς αυθόρμητα την χαμένη του παιδικότητα. Αυτό είναι το αγαπημένα μου».

Πόσος χρόνος απαιτείται για να φτιάξεις κάτι από την στιγμή που το βάζεις στο μυαλό σου;

«Ειδικά το πρωτότυπο παίρνει χρόνο. Πέρα από το σχέδιο που επιδιώκω από μόνο του να λέει μια ιστορία, είναι και η κατασκευή. Πρέπει να είναι αρμονικό, σταθερό και καλοζυγισμένο. Θέλω να μεγαλώνει μαζί με το παιδί, να «γράφεται» πάνω του κάθε στιγμή του και έτσι να περνάει και στην επόμενη γενιά… έστω και ταλαιπωρημένο».

Θεωρείς πως αποτελείς ένα παράδειγμα μικρού success story, που βρήκες πάτημα σε μια τέχνη την οποία ουσιαστικά μαθαίνεις μόνος σου και την διευρύνεις μέρα με τη μέρα;

«Πιστεύω ότι το να βρεις κάτι να σε γεμίζει, κάτι να σε κάνει να χαίρεσαι και να ξεχνάς την κούραση σου, είναι μεγάλο θέμα, όχι μικρό. Αν ξεκινήσεις με αυτή την προοπτική, τότε σίγουρα θα γίνει success».

Μένεις στη Ρόδο, στο υπέροχο αυτό νησί πως είναι η ζωή όταν δεν υπάρχει τουρισμός;

«LA VITA E BELLA. ΤΕΛΟΣ.Η Ρόδος, όπως όλα τα νησιά που ζουν από τον τουρισμό, μετά το τέλος της σεζόν, πέφτει σε χειμερία νάρκη. Είναι το ίδιο όμορφη πάραυτα! Αν το δεις αλλιώς, το @skamnaki_ , είναι ένα ξύπνημα από αυτή τη νάρκη, οπότε, Ναι! η ζωή στη Ρόδο είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου».

Δείτε περισσότερες δημιουργίες του: https://www.instagram.com/skamnaki_/

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.