ΕΛΛΑΔΑ

Ο εμπορικός κόσμος στο Newsbomb.gr: Θετικά τα μέτρα, αλλά όχι αρκετά

Ο εμπορικός κόσμος στο Newsbomb.gr: Θετικά τα μέτρα, αλλά όχι αρκετά
Τι ανέφερε Καπράλος και Καφούνης στο Newsbomb.gr
INTIME NEWS

Τα μέτρα δεν ήταν αρκετά, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα «ακρίβειας» που την σαρώνει.

Η πρώτη αντίδραση του εμπορικού κόσμου στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, ήταν θετική, αλλά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα «ακρίβειας» που την μαστίζει.

Τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το πακέτο συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ αφορά 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

ΕΣΠ: Οι πέντε ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν

«Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο κάδρο της στήριξης μπήκαν και οι εμπορικές επιχειρήσεις κάτι που δικαιώνει τον αγώνα που έχουμε κάνει», δηλώνει στο Newsbomb.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος.

Και συνέχισε αναφέροντας πως οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί καθώς «έχουν ακριβύνει όλα τα προϊόντα και γίνεται μια προσπάθεια να μην περάσει αυτό στον καταναλωτή. Έχουμε και έκρηξη του μεταφορικού κόστους και σε συνδυασμό με την χαμηλή αγοραστική κίνηση», πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω ρυθμίσεις που δεν έχουν επί το πλείστον δημοσιονομικό κόστος.

Ο κ. Καπράλος σχολίασε πως αυτό θα γίνει με «ρύθμιση ενιαίων δόσεων για ασφαλιστικά φορολογικά, ακατάσχετο έτσι ώστε να μην μπλοκάρονται οι λογαριασμοί των επιχειρήσεων όταν αυτές δεν μπορούν να πληρώσουν, ρυθμίσεις και στους εναλλακτικούς παρόχους και όχι μόνο στη ΔΕΗ, προστασία των εξώσεων τουλάχιστον για δύο μήνες. Και τέλος να αρθεί το μέτρο με τα πιστοποιητικά».

ΕΣΑ: Η ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη, που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων, κρίνεται αναγκαία

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε πως «είναι θετικά τα μέτρα αλλά χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη, που θα λύσει οριστικά ένα σημαντικό ζήτημα». Μάλιστα, αυτό ήταν και το αίτημά του στην επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Κων/νο Χατζηδάκη, μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων στήριξης.

«Θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου ώστε να παράξουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε στο κλείσιμό του ο κ. Καφούνης.

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Μετά τη δεκαετή οικονομική και τη διετή υγειονομική κρίση, παρακολουθούμε σήμερα με αγωνία τις εξελίξεις στην περιοχή μας, που εκτοξεύουν το ενεργειακό κόστος αλλά και καταβαραθρώνουν την κατανάλωση. Η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, με σωστές, στοχευμένες και ισχυρές παρεμβάσεις, καταφέρατε να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας και να αισιοδοξούμε για το μέλλον.

Οι σημερινές εξαγγελίες, σίγουρα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φόρων που έχουν πραγματοποιηθεί, θα δώσουν μία ανάσα στην πολύπαθη επιχειρηματική κοινότητα.

Στην παρούσα κατάσταση, σας μεταφέρουμε τη μοναδική ίσως πρωτοβουλία που θα μπορούσε να λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται απειλητικά. Η δημιουργία μίας γενναίας, «οριστικά τελευταίας» , μεγάλης ρύθμισης 120 δόσεων για όλα τα χρέη, που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων, κρίνεται αναγκαία. Παράλληλα χρειάζεται η εξομοίωση της δυνατότητας εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων για τις πάγιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Όπως πολύ σωστά διευρύνατε τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών, είναι τώρα η ευκαιρία να βοηθήσουμε όλους τους ικανούς, δραστήριους και πρόθυμους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να επιβιώσουν. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως όλοι μαζί κατορθώσαμε να φτάσουμε ως εδώ με τις παρεμβάσεις σας.

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και εγώ προσωπικά ουδέποτε τοποθετηθήκαμε μαξιμαλιστικά, ενώ το εμπόριο στο σύνολό του αγόγγυστα στήριξε την οικονομία, όπου και όποτε του ζητήθηκε.

Σήμερα είναι η στιγμή να παρέμβουμε για τελευταία φορά, χωρίς να διακινδυνεύουμε την συνείδηση πληρωμών που με κόπο δημιουργήσαμε. Στόχος είναι η οριστική επίλυση ενός σημαντικού ζητήματος, που θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου ώστε να παράξουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον».

ΣΕΒ: Αναγκαία και στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για την ενέργεια

Αναγκαία και στη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ τα μέτρα για την ενέργεια, τονίζοντας ακόμη ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των δομικών ζητημάτων της ενεργειακής μετάβασης, για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Σε εθνικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων ενεργειακή κρίση που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ανακοίνωσε σήμερα μία σειρά μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ενώ, ειδικά για τη βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και εταιρικών μεγεθών, που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα υψηλού κόστους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ενέργειας διευρύνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη», τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οφείλουμε - σχεδιάζοντας και ενεργώντας μακρόπνοα - να επιταχύνουμε την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Καταλύτης σ' αυτή την προσπάθεια είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό. Ο χρόνος, που κερδίζουμε σήμερα με τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε, συμβάλλοντας και δουλεύοντας όλοι μαζί, να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας».

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ακόμη τα εξής: «Με την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ήπειρό μας διερράγη η ειρήνη, χάνονται ανθρώπινες ζωές, και απειλούνται θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες βάσεις της ζωής μας στην Ευρώπη και θεωρούμε αυτονόητο καθήκον μας να τις υπερασπιστούμε σθεναρά, όπως κάνει και σύσσωμη η ευρωπαϊκή επιχειρηματική οικογένεια, στηρίζοντας τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Στεκόμαστε, παράλληλα, δίπλα στους πολίτες της Ουκρανίας και στους πολλούς πρόσφυγες, που αναγκάζονται να εκπατριστούν, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, σε συντονισμό με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε ως πραγματική ένωση και έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα και σχετικά με άλλα εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, όπως η ανθρωπιστική κρίση και το νέο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία, αλλά και η αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας και των δυσμενών επιπτώσεών της στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, τόσο άμεσα, όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

ΓΣΕΒΕΕ: Φόβοι για εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

«Μέτρα βοήθημα αλλά όχι λύση στην πληθωριστική απειλή» χαρακτηρίζει την παρέμβαση της κυβέρνησης η ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι προφανώς ευπρόσδεκτο.

Ωστόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ανέλυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης παρόλο που είναι θετικά, δεν αρκούν για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά.

Είναι «μέτρα βοήθημα» αλλά όχι «λύση στην πληθωριστική απειλή».

Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών (σιτηρά, έλαια κλπ) φοβόμαστε ότι βαδίζουμε με ταχύτητα σε εκ νέου φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Προτείνουμε τα εξής:

– Πλήρης κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

– Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας.

– Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων. Αυτό προϋποθέτει εκτός από την εξειδίκευση της 1ης παρέμβασης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών και την αύξηση του συνολικού ποσού (640 εκ €).

– Έλεγχος της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

– Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.

– Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τέλος, με αφορμή το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών που αναγνώρισε ότι τα μέτρα βάζουν φρένο στις αυξήσεις χωρίς να τις καλύπτουν πλήρως, τονίζουμε ότι ενίοτε το φρένο δεν αποτρέπει το ατύχημα», καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα στήριξης: Αναλυτικά οι ενισχύσεις στους δικαιούχους

Νέα μέτρα ενίσχυσης της εποπτείας στη διακίνηση καυσίμων – Τροπολογία

Μέτρα στήριξης: Οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

Οικονόμου: Ο Τσίπρας οφείλει μια καθαρή απάντηση για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα

Σχετικές ειδήσεις