ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε προορισμοί που μας θυμίζουν γιατί το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδικό

Πέντε προορισμοί που μας θυμίζουν γιατί το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδικό

Η ελληνική επαρχία γιορτάζει το Πάσχα με παμπάλαια έθιμα και τοπικές παραδόσεις

Το Πάσχα στην ελληνική ύπαιθρο έχει αναμφίβολα άλλη χάρη. Με τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας να πλησιάζει, λοιπόν, έχουμε κάθε λόγο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να οργανώσουμε μία πασχαλινή απόδραση κοντά στη φύση και να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερα έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας.

Από τη γραφική Ύδρα μέχρι την Αράχωβα και από το Λεωνίδιο μέχρι την Εύβοια και την Πάρο. Οι επιλογές είναι πολλές και το ποια θα προτιμήσουμε, εξαρτάται από τις ανάγκες και το πόσο μακριά θέλουμε να ταξιδέψουμε.

Γραφικό Πάσχα στην Ύδρα

Η Ύδρα είναι ένα νησί γραφικό, παραδοσιακό και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο, που από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ενδείκνυται για σύντομες αποδράσεις. Αυτό το Πάσχα, λοιπόν, ας αδράξουμε την ευκαιρία για ατελείωτο περπάτημα στα σοκάκια του νησιού, βόλτες στα πανέμορφα αρχοντικά του και ούζο µε μεζέ στα ταβερνάκια του. Για τους πιο παραδοσιακούς της παρέας, οι οποίοι αναρωτιούνται τι άλλο κάνει το Πάσχα στην Ύδρα ξεχωριστό, ιδού η απάντηση: O επιτάφιος που πλέει στη θάλασσα τη Μεγάλη Παρασκευή για να ευλογήσει τα νερά και να προστατεύσει τους ναυτικούς, αλλά και το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα, που συνοδεύεται από ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων, σε συνδυασμό με τα φωταγωγημένα πλοία που ρίχνουν φωτοβολίδες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης στο λιμάνι της Ύδρας.

Παραδοσιακό Πάσχα στην Αράχωβα

Μπορεί η «βασίλισσα» της Ρούμελης να ξεχωρίζει για τον κοσμοπολίτικο αέρα της, ωστόσο, τις ημέρες του Πάσχα η παράδοση και η κατανυκτική ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν την περιοχή. Τι και αν αποτελεί «νούμερο ένα» χειμερινό προορισμό, λόγω του χιονοδρομικού της κέντρου; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την Αράχωβα για τις πασχαλινές τους αποδράσεις. Στη μυστικιστική ατμόσφαιρα του τόπου το Πάσχα συμβάλλουν οι 35 εκκλησίες που διαθέτει, ως δείγμα της βαθιάς πίστης, που διακρίνει τους ντόπιους. Φημισμένο έθιμο είναι το «Πανηγυράκι» του Αϊ-Γιώργη , που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και είναι αφιερωμένο στον προστάτη του γραφικού οικισμού, τον Άγιο Γεώργιο. Οι εορτασμοί κρατούν τρεις μέρες µε λιτάνευση της ιερής εικόνας, κανονιοβολισµούς, παραδοσιακά τραγούδια, αθλητικά δρώμενα και χορούς. Ανήμερα το Πάσχα πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας στο χωριό, συνοδευόμενη από πλήθος πιστών, ενώ ξημερώνοντας η Λαμπρή, η Αράχωβα γεμίζει με καπνό, με τους κατοίκους να ανάβουν φωτιές µε κληµατόβεργες για το καθιερωμένο ψήσιμο του αρνιού.

Πάσχα με αερόστατα στο Λεωνίδιο

Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο, πολλοί εκδρομείς επισκέπτονται το Λεωνίδιο, τη γραφική κωμόπολη που βρίσκεται στις ακτές του Μυρτώου πελάγους και κάτω από τον Πάρνωνα, προκειμένου να δουν από κοντά ένα ξεχωριστό έθιμο που λαμβάνει χώρα το βράδυ της Ανάστασης. Ο λόγος για τα χρωματιστά αερόστατα που «πετούν» στον αρκαδικό ουρανό. Συγκεκριμένα, με το «Χριστός Ανέστη» παίρνουν φωτιά οι «κολλημάρες» και τα αερόστατα απογειώνονται στον ανοιξιάτικο νυχτερινό ουρανό. Το έθιμο θέλει τις πέντε ενορίες της όμορφης αρκαδικής κωμόπολης να συναγωνίζονται για το ποια θα πετάξει τα περισσότερα.

Πάσχα στο «μπαλκόνι» του Αιγαίου

Η Εύβοια είναι πάντοτε μία καλή ιδέα για απόδραση, τόσο λόγω της κοντινής της απόστασης από την Αθήνα, όσο και χάρη στην εύκολη προσβασιμότητά της με το αυτοκίνητο. Αυτό το Πάσχα, ήρθε η στιγμή να επιλέξουμε την ανατολική πλευρά της Εύβοιας και να κατευθυνθούμε προς την αμφιθεατρικά χτισμένη Κύμη, µε την πανοραμική θέα της στο πέλαγος. Το καταπράσινο περιβάλλον και οι πεντακάθαρες παραλίες συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο για τον επισκέπτη, ενώ για τους πιο τολμηρούς της παρέας, μία δροσιστική βουτιά θα είναι ό,τι πρέπει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ζωντάνια και η ομορφιά αυτού του μέρους θα μας μαγέψουν, ενώ το βράδυ της Ανάστασης, μπορούμε να µυηθούμε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Παναγίας Λιαουτσάνισσας.

Πάσχα στην όμορφη Πάρο

Ένα νησί είναι πάντα μία καλή λύση για το Πάσχα, καθώς έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις ομορφιές του τόπου, μακριά από τα ασφυκτικά γεμάτα σοκάκια των καλοκαιρινών μηνών. Φέτος το Πάσχα, λοιπόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάρο, όπου κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει μία διαφορετική πασχαλινή ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Πέμπτη βιώνεται με κατάνυξη στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή, το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό είναι ένα ξεχωριστό θέαμα. Έξτρα tip για τους λάτρεις της γαστρονομίας είναι να δοκιμάσουν τη ρεβιθάδα που φτιάχνεται παραδοσιακά στο νησί τη Μεγάλη Παρασκευή.

Όποια και εάν είναι η επιλογή μας, ένα είναι το σίγουρο: Αυτό το Πάσχα θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα στους παραδοσιακούς, γραφικούς ή κοσμοπολίτικους προορισμούς, στην ηπειρωτική ή τη νησιωτική Ελλάδα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να επιλέξουμε τον προορισμό μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022