ΕΛΛΑΔΑ

Τα εναλλακτικά πασχαλινά κουλουράκια που αξίζει να ετοιμάσουμε

Τα εναλλακτικά πασχαλινά κουλουράκια που αξίζει να ετοιμάσουμε

Αν υπάρχει κάτι που μας κάνει να ανυπομονούμε κάθε χρόνο για τον ερχομό του Πάσχα, αυτό είναι οι λαχταριστές, παραδοσιακές γεύσεις που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την χριστιανική «εορτή των εορτών». Τα λαχταριστά αλμυρά και γλυκά εδέσματα που εμπλουτίζουν με «πινελιές» νοστιμιάς τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι οι γευστικές αφορμές που μας δίνουν τη δυνατότητα να περνάμε δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα μας και φυσικά, να ερχόμαστε πιο κοντά με τα πρόσωπα που αγαπάμε πιο πολύ στον κόσμο.

Φυσικά, μέσα σε αυτά τα εδέσματα συγκαταλέγονται και τα τραγανά, αφράτα πασχαλινά κουλουράκια, η διαχρονική συνταγή που η γιαγιά κληροδότησε στη μητέρα μας και εμείς διδαχθήκαμε από εκείνη, οπότε με τη σειρά μας σκοπεύουμε να τη συστήσουμε στα δικά μας παιδιά. Παρόλα αυτά, μήπως ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε ένα twist, το οποίο θα κάνει ακόμη πιο απολαυστικό αυτό το πασχαλινό γλυκό, το οποίο έχει καταφέρει να περάσει από γενιά σε γενιά; Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μία διαφορετική συνταγή, η οποία θα οδηγήσει την παράδοση ένα βήμα παραπέρα;

Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ακολουθεί μία εναλλακτική συνταγή για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια, η οποία σκοπό έχει να μας συστήσει ξανά το γιορτινό γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και να μας φέρει κοντά με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Συνταγή για εναλλακτικά σπιτικά πασχαλινά κουλουράκια

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα διαχρονικά πιάτα που δίνουν γεύση στις γιορτές, είναι αυτά που μας ενώνουν με τους δικούς μας ανθρώπους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, επειδή δεν ακολουθούμε όλοι τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, να ανακαλύψουμε τις εναλλακτικές, σύγχρονες συνταγές, οι οποίες δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να μοιραστούν την ίδια απόλαυση, ακόμη και αν ακολουθούν μία vegan, gluten-free ή χορτοφαγική διατροφή. Ακριβώς για αυτό, φέτος αξίζει να τολμήσουμε μία διαφορετική συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια, η οποία δεν περιλαμβάνει αβγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα όμως, μας προσφέρει ένα εξίσου νόστιμο και τραγανό αποτέλεσμα.

Για να ετοιμάσουμε, λοιπόν, τα εναλλακτικά πασχαλινά κουλουράκια, θα χρειαστούμε τον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml ηλιέλαιο
  • 40 ml φυτικό ρόφημα αμυγδάλου
  • 2 κ.γ. βανίλια
  • 80 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας, βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ θα βάλουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα του πορτοκαλιού, θα ρίξουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το φυτικό ρόφημα που έχουμε επιλέξει, τη βανίλια και θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο. Αφού στύψουμε το πορτοκάλι και βάλουμε τον χυμό του σε ένα ποτήρι, θα προσθέσουμε μέσα τη μαγειρική σόδα και θα ανακατέψουμε. Μόλις το περιεχόμενο αφρίσει, θα βάλουμε τον χυμό στο δεύτερο μπολ και θα ανακατέψουμε καλά.

Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε το μείγμα του πρώτου μπολ στο δεύτερο μπολ και θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας ένα μαρίζ ή ένα κουτάλι. Όταν το περιεχόμενο θα αρχίσει να σκληραίνει, θα χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας, ώστε να μετατραπεί το περιεχόμενο σε μία μαλακή, εύπλαστη και αφράτη ζύμη, η οποία δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Όταν η ζύμη θα είναι έτοιμη, μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια των παιδιών για να πλάσουμε τα πασχαλινά κουλουράκια.

Στο σημείο αυτό, θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 180 °C, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας» και θα ντύσουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα, το οποίο θα καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Καθώς θα πλάθουμε τα πασχαλινά κουλουράκια, θα τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στη λαδόκολλα, αφήνοντας μία μικρή απόσταση μεταξύ τους, διότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα φουσκώσουν.

Όταν θα τελειώσει η ζύμη και θα έχουμε γεμίσει την επιφάνεια του ταψιού με τα πασχαλινά κουλουράκια μας, θα τοποθετήσουμε το ταψί στον φούρνο και θα ψήσουμε τα πασχαλινά κουλουράκια για 20 λεπτά περίπου, όσο χρειάζεται για να αποκτήσουν μία λαχταριστή, χρυσαφένια απόχρωση. Όταν θα είναι έτοιμα τα κουλουράκια και θα τα βγάλουμε από τον φούρνο, θα περιμένουμε να κρυώσουν για να τα απολαύσουμε.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η παραπάνω συνταγή για εναλλακτικά, vegan πασχαλινά κουλουράκια είναι καθαρά ενδεικτική. Συνεπώς, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις δικές μας μετατροπές ή προσθήκες στη λίστα των υλικών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ταιριάζει απόλυτα στις προτιμήσεις μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022