ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα στην αρχοντική Σύρο: Γιατί να ταξιδέψετε φέτος στο νησί

Πάσχα στην αρχοντική Σύρο: Γιατί να ταξιδέψετε φέτος στο νησί

Η συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών στην Άνω Σύρω και στην Ερμούπολη είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη

Το Πάσχα στη Σύρο είναι μια μοναδική συνύπαρξη ορθοδοξίας και καθολικισμού, αισθήσεων, αρωμάτων, γεύσεων και εμπειριών. Εάν αναρωτιέστε γιατί αξίζει να κάνετε μία πασχαλινή επίσκεψη στο νησί, αρκεί να γνωρίζετε πως στη Σύρο το Πάσχα είναι πραγματικά μοναδικό, μιας και η Ορθόδοξη με την Καθολική κοινότητα του νησιού, ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Πάσχα των καθολικών, γιορτάζουν μαζί τις άγιες αυτές μέρες.

Φτάνοντας στη Σύρο τη Μεγάλη Εβδομάδα, αισθάνεσαι «πρωταγωνιστής» σε μια ιστορία που εξελίσσεται σε ένα κοσμοπολίτικο σκηνικό, στο οποίο κυριαρχεί η μεσαιωνική και η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, οι ορθόδοξες και οι καθολικές εκκλησίες, οι ανοιξιάτικες και πασχαλινές μυρωδιές. Για εσάς που δεν έχετε βιώσει μέχρι σήμερα αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία, την κατανυκτική αυτή συνύπαρξη που επισφραγίζει κάθε χρόνο τη μακραίωνη αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, τότε φέτος ήρθε η στιγμή.

Το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί

Η «αρχόντισσα» των Κυκλάδων βιώνει το Πάσχα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, καθώς αποτελεί ίσως το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου καθολικοί και ορθόδοξοι γιορτάζουν μαζί. Συγκεκριμένα τη Μεγάλη Δευτέρα οι νοικοκυρές φουρνίζουν κουλουράκια, τσουρέκια και την παραδοσιακή γλυκιά τυρόπιτα από κατσικίσιο τυρί και οι γειτονιές μοσχοβολούν από το υπέροχο άρωμά τους. Την επόμενη μέρα, δηλαδή τη Μεγάλη Τρίτη, θα πάτε στον ναό του Αγίου Νικολάου, για να ακούσετε τη χορωδία του να ψάλλει το Τροπάριο της Κασσιανής. Όσο για τη Μεγάλη Πέμπτη, στους ορθόδοξους ναούς μετά από τα 12 Ευαγγέλια, τα κορίτσια αναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο µε λεμονανθούς, πασχαλιές, βιολέτες και κρίνους, ενώ στους καθολικούς ναούς το στόλισμα του επιταφίου γίνεται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Για την ακρίβεια, η Μεγάλη Παρασκευή είναι το αποκορύφωμα του Πάσχα στη Σύρο και αυτό γιατί συνυπάρχουν οι επιτάφιοι από τις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες. Πιο αναλυτικά, οι επιτάφιοι των καθολικών ξεκινούν από το ναό του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο και από την Ευαγγελίστρια στην Ερμούπολη και συνοδεύονται αντί για εξαπτέρυγα, από χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια κρεμασμένα σε κοντάρια, που συμβολίζουν τα Θεία Πάθη. Από τους ορθόδοξους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ξεκινούν οι επιτάφιοι για να συναντηθούν όλοι μαζί στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά από το Δημαρχείο, όπου ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Νικολάου, δημιουργώντας μια συγκινητική ατμόσφαιρα.

Το βράδυ της Ανάστασης, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δοξολογία στον ορθόδοξο ναό της Ανάστασης στον λόφο Δήλι ή και στον καθολικό του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο. Αφού ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», από εκεί θα έχετε την καλύτερη πανοραμική θέα στη γιορτή των πυροτεχνημάτων που ακολουθεί. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα και από νωρίς το πρωί οι μυρωδιές από τα σουβλιστά αρνιά και τα κοκορέτσια είναι διάχυτες παντού. Είτε μείνετε στην Ερμούπολη, είτε επιλέξετε κάποιο από τα πανέμορφα χωριά της Σύρου, θα συναντήσετε φιλόξενους ανθρώπους, οι οποίοι θα σας καλέσουν στην παρέα τους για να δοκιμάσετε νόστιμους μεζέδες και συριανό κρασί.

Το σίγουρο είναι πως οι εμπειρίες που δημιουργούν αναμνήσεις ζωής την περίοδο του Πάσχα στη Σύρο, είναι πολλές, έντονες και κινηματογραφικές. Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε, λοιπόν, μία ξεχωριστή πασχαλινή απόδραση φέτος, η Σύρος είναι ένας προορισμός που αξίζει την προσοχή σας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022