ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα στο Λεωνίδιο: Το εντυπωσιακό έθιμο που αξίζει να «τιμήσουμε» από κοντά

Πάσχα στο Λεωνίδιο: Το εντυπωσιακό έθιμο που αξίζει να «τιμήσουμε» από κοντά

Το έθιμο με τα αερόστατα δεν είναι το μόνο που κάνει το Λεωνίδιο έναν ιδανικό πασχαλινό προορισμό

Το Πάσχα είναι μία γιορτή που έχουμε συνδέσει κατά βάση με αποδράσεις στην ελληνική επαρχία. Ωστόσο, αν φέτος θέλουμε να αλλάξουμε εικόνες και συνήθειες και να μην πραγματοποιήσουμε μία ακόμη πασχαλινή εξόρμηση στα χωριά μας ή σε εκείνα των φίλων μας, μπορούμε να οργανώσουμε ένα ολιγοήμερο ταξίδι σε έναν από τους προορισμούς της χώρας μας, που φημίζονται για τα ιδιαίτερα εορταστικά τους έθιμα αυτήν την περίοδο του χρόνου. Και ένας από αυτούς τους προορισμούς, είναι αναμφίβολα το Λεωνίδιο Αρκαδίας.

Στις ακτές του Μυρτώου πελάγους και κάτω από τον Πάρνωνα, το Λεωνίδιο -που απέχει 93 χλμ. από την Τρίπολη και 210 χλμ. από την Αθήνα- δίνει κάθε Πάσχα σε ντόπιους και τουρίστες την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Πιο αναλυτικά, στο Λεωνίδιο η νύχτα της Ανάστασης είναι ξεχωριστή, αφού εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα ανεβαίνουν στον ουρανό, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», συνθέτοντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό. Τα αερόστατα κατασκευάζονται από καλάμι και χαρτί, το ύψος τους φτάνει τα δύο μέτρα, ενώ για την πυροδότησή τους χρησιμοποιείται ένα πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο.

Το έθιμο με τα αερόστατα όμως, δεν είναι το μόνο που κάνει το Λεωνίδιο έναν ιδανικό πασχαλινό προορισμό. Διαχρονικά στο Λεωνίδιο, λοιπόν, την Κυριακή του Πάσχα στήνεται ένα γλέντι στον κήπο του Δημαρχείου της κωμόπολης με σούβλες με τον παραδοσιακό οβελία και τσακώνικα άσματα. Πριν το γλέντι και την Ανάσταση του Κυρίου, προηγείται η νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία στο Λεωνίδιο είναι εξίσου ιδιαίτερη. Κάθε χρόνο, τα δρομάκια της κωμόπολης αλλάζουν όψη για την περιφορά του Επιταφίου και στολίζονται με εκατοντάδες νεράντζια, που οι κάτοικοι έχουν μετατρέψει σε φαναράκια και έχουν τοποθετήσει στις αυλές, στους δρόμους και τα παράθυρα των ασβεστωμένων τους σπιτιών. Σε ένα κατανυκτικό κλίμα, οι τέσσερις στολισμένοι Επιτάφιοι των ενοριών του Λεωνιδίου, ακολουθούμενοι από ιερείς, πιστούς και την τοπική μπάντα, γίνονται «ένα» στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Λίγη ώρα αργότερα, οι πιστοί δίνουν ραντεβού στην όμορφη Πλάκα, το λιμάνι του Λεωνιδίου, για να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα και το ούζο τους.

Αφού «τιμήσετε» και χαρείτε τα πασχαλινά έθιμα του τόπου και εφόσον περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια της κωμόπολης και επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγίας Έλωνας, ένα μεγαλοπρεπές μοναστήρι χτισμένο έναν τεράστιο βράχο, μπορείτε να επιβιβαστείτε στο όχημά σας για μία φυσιολατρική απόδραση στα χωριά και τους γραφικούς οικισμούς του Πάρνωνα.

Οι Καρυές, ο Άγιος Πέτρος, η πανέμορφη Καστάνιτσα και η Βαμβακού είναι μέρη που αξίζει να δείτε από κοντά. Εναλλακτικά, αν αγαπάτε τη δράση και θέλετε να βιώσετε το φετινό Πάσχα στην πιο active εκδοχή του, μπορείτε επίσης να λάβετε μέρος σε μία πεζοπορία ή σε κάποια ορειβατική εξερεύνηση στο οροπέδιο του Πάρνωνα. Το σίγουρο είναι πώς το γραφικό Λεωνίδιο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή που ενδείκνυται για μια σύντομη πασχαλινή «απόδραση» και μπορεί να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες του.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022