ΕΛΛΑΔΑ

Bullying: Έχει σχέση με την αυτοκτονία των εφήβων; Τι απαντά στο Newsbomb.gr η Αλεξάνδρα Καππάτου

Bullying: Έχει σχέση με την αυτοκτονία των εφήβων; Τι απαντά στο Newsbomb.gr η Αλεξάνδρα Καππάτου
«Tο 90% των εφήβων που αυτοκτονούν έχουν μία ψυχική διαταραχή, που ίσως δεν έγινε αντιληπτή , συνήθως αυτή είναι η μείζων κατάθλιψη»
Pixabay

Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναλύει τους λόγους που ένας έφηβος οδηγείται στην αυτοκτονία.

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία από την αυτοκτονία του ανηλίκου Μάκη στον Κολωνό, πριν λίγο καιρό στον Κολωνό. Το παιδί βρήκε απαγχονισμένο στο δωμάτιό του η μητέρα του, η οποία κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ωστόσο ήταν αργά. Ακόμα, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που οδήγησαν το μικρό αγόρι στην αυτοκτονία, για τα οποία και είναι σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ. Οι γονείς και οι συμμαθητές του αγοριού καταθέτουν, στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ αναμένονται οι πιθανές απαντήσεις που θα δώσει το πόρισμα των ιατροδικαστών, καθώς και οι αναλύσεις στο κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή του 14χρονου.

Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναλύει τους λόγους που ένας έφηβος οδηγείται στην αυτοκτονία.

«Οι λόγοι είναι πολλοί που ένα παιδί μπορεί να φτάσει σε αυτό το απονενοημένο διάβημα. Τα παιδιά στην εφηβεία παρουσιάζουν διάφορες μεταπτώσεις στα συναισθήματα αλλά και στη συμπεριφορά τους που περιλαμβάνουν και περιόδους θλίψης, εκνευρισμού, απομόνωσης κλπ ανάλογα με τα βιώματά τους και όχι μόνο. Διάφορες απογοητεύσεις μπορεί να πάρουν τεράστιες διαστάσεις στην σκέψη των εφήβων πχ. Μια ερωτική απογοήτευση, ο εκφοβισμός, αποτυχία κλπ. Οι γονείς συνήθως μπορεί και να μην το καταλάβουν. Ωστόσο το 90% των εφήβων που αυτοκτονούν έχουν μία ψυχική διαταραχή, που ίσως δεν έγινε αντιληπτή, συνήθως αυτή είναι η μείζων κατάθλιψη».

Ποια σημάδια υποδηλώνουν ότι οι έφηβοι σκέφτονται την αυτοκτονία

Η κα Καππάτου εξηγεί πως «4 στους 5 εφήβους έχουν δώσει σημάδια. Πολλές φορές αυτά τα παιδιά μιλούν για τον θάνατο. Παρουσιάζουν άγχος, κούραση, απάθεια, αλλάζουν οι συνήθεις του ύπνου τους, στη διατροφή τους κλπ. Απομακρύνονται από τους φίλους τους ή απομονώνονται. Σταματούν δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν .Μισούν τον εαυτό τους και σταματάνε να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Υπάρχει πτώση στη σχολική επίδοση κά. Κάθε αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού θα πρέπει να μας θορυβήσει».

Τι μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στην αυτοκτονία;

«Η ψυχική ασθένεια όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κλπ, η χρήση ουσιών, ένας θάνατος γονέα, το διαζύγιο, η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, το bullying, ειδικά όταν αυτό γίνεται συνεχόμενα κλπ. Το bullying είναι από τους σημαντικότερους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν έναν ευαίσθητο έφηβο στην αυτοκτονία », τόνισε η ψυχολόγος κα Καππάτου.

Τέλος, επεσήμανε πως είναι σημαντικό οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους, να συζητούν μαζί τους για τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίζουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους από νωρίς, να τα προτρέπουν να έχουν παρέες καθώς και να εντάσσονται σε ομαδικές δραστηριότητες.

Σχετικές ειδήσεις