ΕΛΛΑΔΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Το συγκινητικό του «αντίο» στον διευθυντή του ΕΦΚΑ Πατησίων

Ο Κωστής Χατζηδάκης αποχαιρετά τον διευθυντή ΕΦΚΑ Πατησίων
Ο Κωστής Χατζηδάκης αποχαιρετά τον διευθυντή ΕΦΚΑ Πατησίων

Θλίψη στην οικογένεια, αλλά και στο επαγγελματικό περιβάλλον μετά τον αιφνίδιο θάνατο του διευθυντή της Τοπικής Διεύθυνσης ΕΦΚΑ Πατησίων, Κώστα Κούρκουλου.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με άρθρο του στα «Νέα», αποχαιρετά τον Κώστα Κούρκουλο, κάνοντας λόγο για ένα εργατικό και ευσυνείδητο δημόσιο υπάλληλο. Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, ο Κώστας Κούρκουλος, είχε κάνει όλο το τελευταίο διάστημα σπουδαία δουλειά στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Πατησίων στην άμεση έκδοση των συντάξεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τον ευχαριστεί για την προσφορά του, ενώ στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στη σύζυγό του, όπως και στη 19χρονη κόρη τους.

Αναλυτικά το άρθρο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη για τον Κώστα Κούρκουλο:

«Την προηγούμενη Κυριακή ένας δημόσιος υπάλληλος επέλεξε να πάει στο γραφείο του στον ΕΦΚΑ Πατησίων. Από εργασιακό ζήλο και χωρίς να του το ζητήσει κανείς, πήγε να εξετάσει ορισμένες συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, ώστε να βγουν παραπάνω συντάξεις. Και εκεί, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του, έπεσε στο καθήκον! Σε ηλικία μόλις 57 ετών! Τον βρήκε να έχει αφήσει την τελευταία του πνοή μία νεότερη συνάδελφός του με την οποία συνεργαζόταν για αυτά τα θέματα. Είναι ένα από εκείνα τα γεγονότα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι, πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν. Που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το σκληρό πρόσωπο που δείχνει ορισμένες φορές η ζωή!

Ο υπάλληλος στον οποίο αναφέρομαι ήταν ο Κώστας Κούρκουλος. Ο διευθυντής της Τοπικής Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ Πατησίων. Το όνομά του είχε αρκετές φορές αναφερθεί σε συσκέψεις που είχαμε κάνει για τον ΕΦΚΑ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όσα είχα ακούσει, από τους συναδέλφους του, από τον διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, από τον συντονιστή της Ομάδας Έργου για την έκδοση συντάξεων Μιχάλη Κεφαλογιάννη, τη γενική διευθύντρια Συντάξεων Ελένη Νιαρχάκου συνέτειναν στο ότι είχαμε να κάνουμε με έναν ξεχωριστό δημόσιο λειτουργό. Έναν εργατικό και ευσυνείδητο δημόσιο υπάλληλο. Είχε θητεύσει για πάνω από 30 χρόνια στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων και μάλιστα σε διοικητικές θέσεις. Είχε περάσει από το Ταμείο Νομικών, από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων της οδού Νικηφόρου και τον τελευταίο χρόνο εργαζόταν στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Πατησίων.

Ο Κώστας Κούρκουλος δεν ήταν, όμως, μόνο υπάλληλος του ΕΦΚΑ. Ήταν οικογενειάρχης. Ήταν σύζυγος και πατέρας. Στο Ταμείο Νομικών είχε γνωρίσει τη σύζυγό του, υπάλληλο επίσης του ΕΦΚΑ. Μαζί απέκτησαν μία κόρη, τη Χριστίνα, που είναι σήμερα 19 ετών και φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όταν έμαθα για την οικογένειά του, αμέσως σκέφτηκα τον αγώνα που πρέπει να κάνουν τώρα μόνες τους. Τώρα που η μοίρα αποφάσισε να στερήσει τη ζωή από τον σύζυγο και τον πατέρα τους. Και αυτό μόλις στα 57 του χρόνια! Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να αφήσει οποιονδήποτε ασυγκίνητο;

Ο Κώστας Κούρκουλος άφησε ένα εξαιρετικό όνομα στη δουλειά του. Είχε κάνει όλο το τελευταίο διάστημα σπουδαία δουλειά στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Πατησίων στην άμεση έκδοση των συντάξεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το έκανε με ανθρωπιά, αυταπάρνηση και κοινωνική ενσυναίσθηση. Με επίγνωση ότι υπηρετεί μια κοινωνική αποστολή και πως οι δικές του ενέργειες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών του. Αυτά μου είπαν οι συνάδελφοί του. Ο ζήλος του ήταν κάθε μέρα παράδειγμα και έμπνευση για αυτούς. Και απόδειξη ότι – παρά τα προβλήματα του ΕΦΚΑ τα οποία έχω επισημάνει και προσπαθώ να αντιμετωπίσω – στον Οργανισμό υπάρχουν πολλοί καλοί υπάλληλοι. Υπάλληλοι, όπως ο Κώστας Κούρκουλος, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες κάνουν το καλύτερο για τον ΕΦΚΑ, για τους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους. Υπάλληλοι που κοπιάζουν και συμπάσχουν με το πρόβλημα του συνανθρώπου τους. Και που κάνουν τα πάντα για να το λύσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Πατησίων, ήταν ένα από τα καλύτερα στις απονομές συντάξεων. Είναι το έργο που αφήνει ο Κώστας Κούρκουλος ως παρακαταθήκη στον ΕΦΚΑ.

Η παρηγοριά που είμαι σίγουρος ότι αφήνει στη σύζυγο και την κόρη του είναι το ίδιο το όνομά του. Ο πόνος για την πρόωρη απώλεια του πατέρα και του συζύγου θα είναι σίγουρα αξεπέραστος για τη σύζυγο και την κόρη του Κώστα Κούρκουλου. Όμως όσα χρόνια και αν περάσουν, και οι δυο θα μπορούν να είναι περήφανες γι’ αυτόν τον άνθρωπο που τον εκτίμησαν, όπως φαίνεται, για το ήθος του πάνω από όλα, όλοι όσοι τον γνώρισαν.

Θέλω να ευχαριστήσω αυτόν τον άξιο δημόσιο λειτουργό για την προσφορά του. Και με οδύνη να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στη σύζυγό του, όπως και στη 19χρονη κόρη τους. Θα είμαστε δίπλα τους για ό,τι χρειαστούν. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε έναν άνθρωπο που από εδώ και στο εξής θα αποτελεί παράδειγμα και πηγή δύναμης για όλους μας».