ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Καλύτερη η εικόνα στον Έβρο – Σε ύφεση το μέτωπο στη Μυτιλήνη

Φωτιές: Καλύτερη η εικόνα στον Έβρο – Σε ύφεση το μέτωπο στη Μυτιλήνη
Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα στη χώρα
INTIME

Φωτιές τώρα: Η νεότερη ενημέρωση από τον Ιωάννη Αρτοποιό για τα μέτωπα σε Μυτιλήνη, Δαδιά, Λασίθι και Γρεβενά

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Αρτοποιός, μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο καίγεται για όγδοη ημέρα, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο τις μεσημβρινές ώρες. Όπως ο ίδιος δήλωσε οι βόρειοι άνεμοι προβληματίζουν και κάνουν δύσκολη την κατάσβεση ωστόσο δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να περάσει η πύρινη λαίλαπα από τον πυρήνα του δάσους. Επιπλέον ενημέρωσε ότι έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες ώστε να κρατηθεί η πυρκαγιά στο σημείο που καίει τώρα.

Στη Μυτιλήνη, φαίνεται η φωτιά που καίει στη Βρίσα να είναι σε ύφεση και σε καλύτερη κατάσταση από χθες. Η επικινδυνότητα πυρκαγιάς στο νησί είναι και σήμερα μεγάλη ενώ υπάρχουν προβληματισμοί για τους ισχυρούς ανέμους που αναμένονται να χτυπήσουν την περιοχή.

Το βράδυ της Τετάρτης οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη για να μην εξαπλωθεί το μέτωπο ενώ από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν και πάλι τις ρίψεις νερού 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μεσάνυχτα απεγκλωβίστηκαν από καιόμενη έκταση στη θέση Ρεπάντα Πολιχνίτου, δυο άτομα, πατέρας και γιός, που είχαν μεταβεί σε καλλιέργεια και αγροικία που διέθεταν εκεί. Ο απεγκλωβισμός έγινε από στελέχη της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πολιχνίτου και στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης.

Την επιχείρηση συντόνισε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου και έξη ακόμη αστυνομικοί, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης.

Ο κ. Αρτοποιός ενημέρωσε και για τις νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες. Η πρώτη ξεκίνησε αργά το βράδυ στο χωριό Βραχάσι Λασιθίου στην Κρήτη κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στην κεντρική πλατεία είχε στηθεί γλέντι, το οποίο σταμάτησε αμέσως και έγινε εκκένωση του χώρου ώστε να μην κινδυνέψει κανένας παρευρισκόμενος και κανένας κάτοικος. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 35 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 οχήματα.

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα και στην περιοχή Τσακατούρα Γρεβενών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή ενώ επιχειρούν στο σημείο 21 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα, 3 οχήματα και ένα ελικόπτερο.