ΕΛΛΑΔΑ

Θάσος: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά - Επί ποδός οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Θάσος: Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά
Απαγόρευση κολύμβησης και διέλευσης σκαφών λόγω υδροληψίας

Συνεχίζουν τα εναέρια μέσα μέχρι το τελευταίο φως

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγια στη Θάσο όπου αυτή την ώρα δεν καταγράφεται ενεργό μέτωπο παρά μόνο μικροεστίες και καπνός.

Τα εναέρια συνεχίζουν το έργο τους ρίχνοντας νερό ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν όλο το βράδυ μέχρι την πλήρη οριοθέτηση της και την κατάσβεση των μικροεστιών.

Το πρωί, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 185 πυροσβέστες, 15 ομάδες πεζοπόρων και 38 οχήματα. Επίσης, συμμετείχαν 10 αφη, 8 Ε/Π και ένα Ε/Π συντονισμού. Ο Στρατός διέθεσε 2 Ε/Π και 3 μηχανήματα έργου. Τέλος συμμετείχαν το Δασαρχείο Θάσου, εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λόγω της άμεσης και εξαιρετικής κινητοποίησης της Πυροσβεστικής η καμένη έκταση περιορίστηκε σε περίπου 1.310 στρέμματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίστοιχες πυρκαγιες στη Θάσο είχαν καεί:

  • το 1985 (15.08.1985) 90.000 στρέμματα.
  • το 1989 (18.08.1989) είχαν καεί 70.000 στρέμματα
  • και το 2016 (10.09.2016) είχαν καεί 68.850 στρέμματα.

Τις τελευταίες ώρες, οχήματα του Στρατού και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων, βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, βοηθώντας τα πεζοπόρα τμήματα να προσεγγίσουν μέσα στη δύσβατη όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτωπα της φωτιάς.

Νωρίτερα το μεσημέρι σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Πολιτιστικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο πριν από τη δύση του ηλίου. Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης, ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος είχε δηλώσει το μεσημέρι συγκρατημένα αισιόδοξος για την τελική έκβαση, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει ζητηθεί ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας εξέδωσε απόφαση για απαγόρευση κολύμβησης, διέλευσης σκαφών, ψυχαγωγικής δραστηριότητας και αλιείας σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η υδροληψία από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τα οποία επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς. Η απαγόρευση της διέλευσης σκαφών, καθώς και κάθε αλιευτική-ψυχαγωγική δραστηριότητα (επαγγελματική-ερασιτεχνική) και η κολύμβηση έχει ισχύ από τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι και μέχρι νεωτέρας.

Δεύτερο 24ωρο μάχης στο νησί

Στις 06:25 σήμερα το πρωί, εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Κοίνυρα Θάσου προς ασφαλή κατεύθυνση.

fotia-thasos.jpg

Επίσης, από το πρώτο φως έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή Λεύκη Θάσου από το πρωί επιχειρούσαν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που με έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Κεραμωτή Καβάλας μετέβησαν στο νησί χθες το βράδυ:

  • από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 26 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και πέντε οχήματα καθώς και
  • από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 43 πυροσβέστες με τρείς ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα καθώς και σήμερα:
  • από την Περιφέρεια Αττικής, 30 πυροσβέστες και
  • από Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 10 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα,

ενώ έσπευσαν:

  • από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 29 πυροσβέστες με ένα όχημα
  • από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα
  • από την Περιφέρεια Ηπείρου, 26 πυροσβέστες με πέντε οχήματα

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.