ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά σχολεία και υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κρήτη

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά σχολεία και υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κρήτη
IN TIME

Κρήτη: Σε ετοιμότητα κρατικός μηχανισμός και κοινότητες λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» δείχνει τα πολικά «δόντια» της και στην Κρήτη, η οποία προετοιμάζεται και περιμένει τα ακόμα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε περιοχές όλων των νομών, με τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιούν τηλεργασία.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους και φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία του οδικού δικτύου, ενώ ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή.

Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κλειστά αύριο Δευτέρα 6/2 τα σχολεία σε Δήμους της Κρήτης

Με απόφαση του δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, σε αυξημένη επιφυλακή με 24ωρη κάλυψη, τέθηκε από σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου λόγω των προβλεπόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτός την επιφυλακή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, τίθενται σε λειτουργία τηλεφωνικές γραμμές για αναφορά επειγουσών προβλημάτων και για θέματα κοινωνικής φροντίδας και συγκεκριμένα οι τηλεφωνικοί αριθμοί 2844-340140 και 2844-022396

Στα ανωτέρω τηλέφωνα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, οι τηλεφωνητές θα απαντούν και θα διαβιβάζουν τα ζητήματα που θα προκύπτουν στους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας, ενώ έχουν προβλεφθεί βάρδιες για όλο το 24ωρο.

«Δεδομένης της ακραίας εκδήλωσης του φαινομένου «Barbara» εκτιμάται ότι, οι υποδομές και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας πρόκειται να δοκιμαστούν σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί σε συνεργασία με την ΔΕΔΔΗΕ Λασιθίου ώστε να βρίσκεται διαρκώς σταθμευμένο συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή του δήμου Οροπεδίου από την έναρξη του φαινομένου.

Το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ στο Τζερμιάδων λειτουργεί 24 ώρες και με διπλά πληρώματα 2 ασθενοφόρων τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να παρέχεται και δεύτερη κάλυψη ακόμα και σε περίπτωση διακομιδής.

Έχει ληφθεί μέριμνα για την συνεχή λειτουργία εκχιονιστικών μηχανημάτων τόσο στο Οροπέδιο Λασιθίου όσο και των οδικών αρτηριών πρόσβασης από και προς τον ορεινό δήμο.

«Είναι γνωστό ότι ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί, εκτός από τον κεντρικό τουριστικό χειμερινό προορισμό, τον oρεινότερο δήμο της Κρήτης, με μεγάλο ποσοστό γηραιού πληθυσμού και πλήττεται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Προτεραιότητά όλων μας στο δήμο, εκλεγμένοι και προσωπικό, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η συνεχής φροντίδα των κατοίκων. Παρακαλούμε τους κατοίκους όσο και τους φίλους επισκέπτες, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους όσο εξελίσσεται η κακοκαιρία. Είμαστε εδώ για όλους και παραμένουμε στο πλάι των δημοτών μας», αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Με απόφαση του δημάρχου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο δήμο, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου εξαιτίας της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου , «εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Barbara, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 06.02.2023, με απόφαση Δημάρχου».

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης

Υποχρεωτικός για τα οχήματα όλων των κατηγοριών που κινούνται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης, είναι ο εφοδιασμός τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα , σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Η απόφαση ισχύει από τις 6 το απόγευμα και αφορά τα έξης σημεία του οδικού δικτύου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης:

 • Σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων. Στην Επαρχιακή οδό , από την τοπική κοινότητα Σπηλίου εως την τοπική κοινότητα Γερακάρι.
 • Στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα εως
 • διασταύρωση με Βιλανδρέδο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υποχρέωση εφοδιασμού με

 • αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα θα ισχύσει από την 15:00 ώρα σήμερα (05.02.2023) και αφορά τους ιδιοκτήτες οχημάτων όλων των κατηγοριών που σκοπεύουν να κινηθούν στο παρακάτω οδικό δίκτυο:
 • Επαρχιακή οδός Χανιά-Φουρνέ-Ομαλός (Από την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Ομαλό.
 • Επαρχιακή οδός Χανιά-Μεσκλά-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Θέρισο).
 • Επαρχιακή οδό Χανιά-Περιβόλια-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα
 • Περιβολίων έως Θέρισο).
 • Επαρχιακή οδό Χανιά-Νεροκούρου-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα Δρακώνας-Θέρισο).
 • Επαρχιακή οδό Βρύσες-Ασκύφου-Χώρας Σφακίων (Από Κράπη έως
 • Σφακιά). Το τοπικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο από Παλαιά Ρούματα έως Επαναχώρι του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

Επί ποδός τα Ανώγεια: «Έβαλαν μπρος» τα εκχιονιστικά

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο δήμος Ανωγείων με φόντο την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Όπως φαίνεται σε δημοσίευση του δημάρχου, Σωκράτη Κεφαλογιάννη τα εκχιονιστικά μηχανήματα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να επιχειρούν, ενώ αναμένεται τις επόμενες ώρες εντονότερη χιονόπτωση στη περιοχή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κρύο θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 συνεχόμενες ημέρες με το βαρύ χειμώνα να δείχνει τα «δόντια» του ενώ η χιονόπτωση θα ταλανίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.