ΕΛΛΑΔΑ

«Μαρία Τσάλλα»: Από το Παγκράτι στο Γκάζι για να... ξεγλιστρά από την ΕΥΠ

«Μαρία Τσάλλα»: Από το Παγκράτι στο Γκάζι για να... ξεγλιστρά από την ΕΥΠ
Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα
Φωτογραφία αρχείου

Η δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα, τα πλαστά χαρτιά με το όνομα νεκρού βρέφους και η ξαφνική φυγή όταν κατάλαβε ότι η ΕΥΠ είναι στα ίχνη της.

Να αποπροσανατολίσει τις Αρχές είχε προσπαθήσει η Ρωσίδα κατάσκοπος, που κυκλοφορούσε ως «Μαρία Τσάλλα», το τελευταίο διάστημα πριν τη βιαστική φυγή της από την Ελλάδα. Η ΕΥΠ ήταν καιρό στα ίχνη της, ενώ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης από στοιχεία που βρέθηκαν στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου.

Όπως διαπιστώθηκε, η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε χρησιμοποιήσει ένα διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής για να μπει στην Ελλάδα το 2018. Άμεσα εξέδωσε την επίμαχη ληξιαρχική πράξη γέννησης, με στοιχεία βρέφους το οποίο γεννήθηκε και πέθανε το 1991. Στη συνέχεια πήγε στο Αλιβέρι μαζί με δικηγόρο όπου έκανε αίτημα να εγγραφεί στο δημοτολόγιο.

Όπως είπε ο δήμαρχος Αλιβερίου, Αθανάσιος Μπουραντάς, στο Newsbomb.gr, οι υπάλληλοι του ληξιαρχείου είδαν τη ληξιαρχική πράξη που τους προσκόμισε η «Μαρία Τσάλλα» στην οποία δεν υπήρχε δηλωμένο όνομα πατρός. Μάζεψαν υλικό για να εξετάσουν την περίπτωσή της και παράλληλα τη ρώτησαν γιατί ήθελε να εγγραφεί στο δήμο.

Επίσης, έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών για διευκρινίσεις σχετικά με το τι να κάνουν στην περίπτωσή της, που δήλωνε αγνώστου πατρός. Όταν πήραν την απάντηση, την ενημέρωσαν για τις προϋποθέσεις. Η «Μαρία Τσάλλα» εμφανίστηκε στο ληξιαρχείο μαζί με έναν δικηγόρο από την Αθήνα και, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, πίεζε τους υπαλλήλους για τα χαρτιά.

Έζησε 5 χρόνια στην Ελλάδα με τα πλαστά έγγραφα, ώσπου αντιλήφθηκε ότι η ΕΥΠ βρίσκεται στα ίχνη της. Μάλιστα, προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τις ελληνικές φορολογικές αρχές δήλωσε ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι και όχι την οδό Αρριανού στο Παγκράτι, όπου βρισκόταν το σπίτι και το μαγαζί της.

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται την ίδια ώρα η πρώτη φωτογραφία της Ρωσίδας, στην οποία φαίνεται καθαρά το πρόσωπό της. Συγκεκριμένα, ο Alpha αποκάλυψε την φωτογραφία που είχε η γυναίκα στην πλαστή ταυτότητά της.

Όπως αναφέρεται το έγγραφο της ταυτότητάς της, ακυρώθηκε το Σάββατο (18.03.2023) το πρωί.

Η δράση της στην Ελλάδα και η ξαφνική φυγή

Η Ρωσίδα κατάσκοπος επί μία πενταετία προσπαθούσε να δείχνει ότι έχει μια φυσιολογική ζωή. Μάλιστα, διατηρούσε σχέση με έναν Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, ενώ είχε προσλάβει και μία υπάλληλο στο κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεκτών που διατηρούσε. Κανείς από τους δύο δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική της ταυτότητα, όπως και οι κάτοικοι στη γειτονιά. Από την έρευνα προκύπτει πως έκανε πολλά ταξίδια τόσο σε περιοχές της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥΠ, ανήκει στην ομάδα «illegals» που έχει δημιουργήσει η Μόσχα και φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην ίδια ομάδα ήταν και ο σύζυγός της επίσης Ρώσος κατάσκοπος που βρισκόταν στη Βραζιλία. Μάλιστα, όταν εκείνος εξαφανίστηκε, περίπου την ίδια περίοδο με τη «Μαρία Τσάλλα», φίλοι και γνωστοί οργάνωσαν εκστρατεία για την εξαφάνισή του.

Ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου ζούσε στη Βραζιλία με το όνομα Gerhard Daniel Campos Wittich, μέχρι που ανακλήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον είχαν στρατολογήσει και εκπαιδεύσει στο πρόγραμμα Illegals.

Ο Campos είχε πει στους φίλους του ότι θα πήγαινε σε ταξίδι στη Μαλαισία και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Μάλιστα, είχε και μια σύντροφο στη Βραζιλία η οποία ήταν η πρώτη που ανησύχησε όταν δεν είχε νέα του.

Η τελευταία επικοινωνία με την υπάλληλό της

Με βάση το στίγμα του κινητού της τηλεφώνου η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα ήταν τελευταία φορά στην Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ημέρες αργότερα ήρθε σε επαφή με την υπάλληλό της, στην οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναγυρίσει και ότι θα κλείσει το μαγαζί.

Παράλληλα, φέρεται να είχε έρθει σε επαφή και με τον σπιτονοικοκύρη της για να του πει ότι αφήνει το σπίτι. Στην υπάλληλό της ζήτησε επίσης να της στείλει τη γάτα της, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω κάποιων πιστοποιητικών που χρειάζονταν για την μεταφορά του ζώου.

«Τη δουλειά στο κατάστημα τη βρήκα μέσω αγγελιών στο facebook και το instagram. Επειδή πλέκω και η ίδια, εκεί είδα ότι γίνεται φανταστική δουλειά, ενώ τα νήματα ήταν φανταστικά και τα χρειαζόμουν για τη δουλειά μου», εξηγεί η υπάλληλος στο Newsbomb.gr.

Η ίδια περιγράφει τη σχέση της μαζί της, αλλά και το μήνυμα που έλαβε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Είχαμε αυστηρά επαγγελματική σχέση και μόνο τον περασμένο Γενάρη μου είπε ότι θέλει να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής και μου πρότεινε να αναλάβω το κατάστημα για το διάστημα που θα έλειπε. Εγώ έπιασα δουλειά εκεί τον Δεκέμβριο του 2022. Στη συνέχεια, μου έστειλε ένα μήνυμα που μου έγραφε πως τελικά δεν θα γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. Το κατάστημα το έκλεισα εγώ πριν από 2 εβδομάδες. Μιλούσαμε στα αγγλικά, ωστόσο αυτή γνώριζε λίγα ελληνικά, ενώ μιλούσε και γαλλικά. Ήξερα ότι ήταν μισή Ελληνίδα, την άλλη καταγωγή της όμως δεν την ήξερα», είπε.

Σχετικές ειδήσεις