ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr στην Καλαμάτα: Οι μαρτυρίες για το ναυάγιο στην Πύλο και οι πρώτες εικόνες

Το Newsbomb.gr στην Καλαμάτα: Οι μαρτυρίες για το ναυάγιο στην Πύλο και οι πρώτες εικόνες
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

79 οι νεκροί από το Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. 104 άτομα έχουν διασωθεί και 3 βρίσκονται ήδη στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση. Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου έχει μεταβεί αυτή την ώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Μέχρι αυτή την ώρα 79 νεκροί και 104 διασωθέντες έχουν βρεθεί από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τον αριθμό των αγνοουμένων να παραμένει άγνωστος και τους φόβους για πολύ περισσότερους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς.

Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση ενώ στον νομό καταφθάνει ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών, όπως και ιατροδικαστές από την Αθήνα για τη διαδικασία της νεκροτομή των θυμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο σκάφους επέβαιναν περίπου 700 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς. Στόχος, προφανώς, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των διασωθέντων.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου έχει φτάσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μεταδίδει τις πρώτες εικόνες από την πολύνεκρη τραγωδία.

Ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μιλάει στο Newsbomb.gr για την πρώτη εικόνα που υπάρχει από τους ασθενείς που καταφθάνουν.

«Μέχρι τώρα έχουν έρθει 25 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας σε διάφορες κλινικές κυρίως με ηλεκτρολυτικές διαταραχές και προβλήματα διαμονής των ανθρώπων που ήταν πολλές ώρες στη θάλασσα. Μας ενημερώνει το Λιμενικό ότι θα έρθει και δεύτερη φουρνιά ασθενών περιμένουμε να δούμε πώς και πότε και βέβαια περιμένουμε να γίνει ένας συντονισμός για να δούμε ποιος είναι ο συνολικός αριθμός που αναμένουν να έρθουν για να δούμε και ποια είναι η δικιά μας δυναμική»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια έντονη κουβέντα στο λιμάνι της Καλαμάτας με μέλη ΜΚΟ

Επί ποδός όλες οι δυνάμεις στην Πύλο για να διασωθούν όσοι περισσότεροι γίνεται

Οι περισσότεροι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας με μία πολυτελή θαλαμηγό η οποία τους μετέφερε μέχρι το σημείο όπου ήταν σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Στο σημείο βρίσκεται και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έτσι ώστε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει ήδη 22 διακομιδές ενώ είναι σε εξέλιξη η διαλογή από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) που έχει βρεθεί στο σημείο.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε, επίσης, εντολή και στο σημείο μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, για να συντονίσει την επιχείρηση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα σκάφος C-130 και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανακοίνωση στα κοινωνικά δίκτυα εξέδωσε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία κάνει λόγο για «μια αδιανόητη τραγωδία». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με τη σειρά του μίλησε για μια ακόμα μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης.

To Newsbomb.gr μεταδίδει εικόνες από το Νοσοκομείο Καλαμάτας:

Ναυάγιο στην Πύλο: Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία την ώρα που συνεχίζεται η διάσωση μεταναστών και προσφύγων από την ανατροπή του πλοίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Η ενεργοποίηση του σχεδίου έγινε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.

Τελευταία φορά που είχε τεθεί σε ισχύ το σχέδιο αυτό ήταν στις δύο τραγωδίες: στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι.

Το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών προβλέπει ενέργειες εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Εμπλεκόμενοι φορείς στο ειδικό σχέδιο είναι:

  • Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή, Πυροσβεστικό Σώμα και Πολιτική Αεροπορία
  • Μονάδα Εμπλεκόμενων Φορέων του ΕΣΚΕΔΙΚ
  • Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
  • Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών
  • ΚΕΠΥ / ΕΚΑΒ
  • ΓΕΕΘΑ
  • Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Διαβάστε αναλυτικά την 4η έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών από την Πολιτική Προστασία που υπεγράφη 30/12/2022.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

Ενημέρωση του Ιωάννη Σαρμά για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας στην Πύλο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες.

Επίσης, ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

Κλιμάκια των κομμάτων στην Πύλο

Μετά το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον συντονιστή του διαγραμματειακού Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την γραμματέα ποιότητας ζωής και εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου, και τους υποψήφιους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας, Μίλτο Χρυσομάλλη, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Μαριαλένα Γυφτέα, Πιπίνα Κουμάντου και Πέγκυ Νίκα μεταβαίνει στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μεταβαίνει και εκείνος εκτάκτως σήμερα, στην Καλαμάτα, λόγω του τραγικού ναυαγίου με τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή.

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κωνσταντινόπουλος βρέθηκε στην Καλαμάτα και έκανε δηλώσεις:

«Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν υπάρχουν λέξεις να την περιγράψεις. Θλίψη, πόνο και οργή για αυτά που έχουν συμβεί. Πρώτο μέλημα όλων μας η περίθαλψη των διασωθέντων. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές για τη στήριξη και για τις προσπάθειες που κάνουν. Θέλω να κάνω μια ευχή που είναι ευχή όλων μας. Να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί»

Σχετικές ειδήσεις