Όσιος Λουκάς: Η φωτιά έκαψε ιστορικά κτήρια στο μνημείο της UNESCO

Όσιος Λουκάς: Παραδόθηκε στις φλόγες το ιστορικό μνημείο, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO. Στο σημείο και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όσιος Λουκάς: Η φωτιά έκαψε ιστορικά κτήρια στο μνημείο της UNESCO
STAR Κεντρικής Ελλάδας
2'

Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες από τη φωτιά μέσα στην ιστορική μονή του Όσιου Λουκά στη Βοιωτία. Το μοναστήρι παραδόθηκε στις φλόγες, με πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν τιτάνια μάχη για να σώσουν τα μνημεία.

Ένα από τα παλαιότερα κτήρια του μοναστηριού έχει καεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ στο εσωτερικό του φέρονται να φυλάσσονται μερικές από τις πιο παλιές εικόνες της μονής.

Το παρήγορο είναι πως οι μοναχοί και οι επισκέπτες γρήγορα εκκένωσαν το μοναστήρι και δεν κινδύνεψε κανείς.

Στο σημείο βρέθηκε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιος, ο οποίος πάλεψε με τις φλόγες με δάκρυα στα μάτια, ενώ το «παρών» έδωσε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η ιστορία της μονής του Οσίου Λουκά: Η «Αγιά Σοφιά της Ρούμελης»

Η Μονή Οσίου Λουκά, η Αγιά-Σοφιά της Ρούμελης , είναι οικισμός της κοινότητας Στειρίου,της δημοτικής ενότητας Διστόμου, του δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. στο όρος Στείρι. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νέα Μονή και τη Μονή Δαφνίου. Ο Όσιος Λουκάς είναι ωστόσο μεγαλύτερος και διαφέρει από το Δαφνί και τη Νέα Μονή στο ότι είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό Όσιο, τον Όσιο Λουκά, τον εν τῷ Στειρίῳ όρει ασκήσαντα (29 Ιουλίου 896 – 7 Φεβρουαρίου 953).

Στην κορυφή του λόφου της μονής Οσίου Λουκά υπάρχει κάστρο,χτισμένο στη θέση παλαιότερης οχύρωσης. Σώζονται οι τέσσερις πλευρές του τείχους, στην τοιχοποιία του οποίου περιλαμβάνεται ασβεστοκονίαμα και πλινθία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή