ΕΛΛΑΔΑ

Εξανεμίζεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών - Τι αγοράζεις με 50 ευρώ στη λαϊκή αγορά

Εξανεμίζεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών - Τι αγοράζεις με 50 ευρώ στη λαϊκή αγορά

Λαϊκή αγορά: Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής ο πληθωρισμός τα τελευταία 2 χρόνια στο λάδι «τρέχει» με ποσοστό 40%, στο τυρί 38% και σε λαχανικά και φρούτα με 33%

Σε κεντρική λαϊκή αγορά των Αθηνών βρέθηκε ο Alpha προκειμένου να εξετάσει την αγοραστική δύναμη ενός χαρτονομίσματος των 50 ευρώ. Τι μπορεί να αγοράσει κάποιος με αυτά τα χρήματα σήμερα και τι αγόραζε πριν δύο χρόνια.

«Ήρθα να ψωνίσω για να μαγειρέψω το φαγητό της εβδομάδας. Σήμερα σκέφτομαι να φτιάξω κάτι λαδερό», ανέφερε αρχικά πολίτης η οποία «τέσταρε» την αγοραστική δύναμη του 50ευρου στην λαϊκή αγορά, για χάρη του ρεπορτάζ.

«Πήγα στο σούπερ μάρκετ, πήρα ένα λίτρο λάδι και ένα κιλό γραβιέρα. Κάνω και άλλα ψώνια για την υπόλοιπη εβδομάδα, όπως φρούτα και λαχανικά», συνέχισε.

Στο καρότσι από τα ψώνια στην λαϊκή μπήκαν τελικά:

  • 2 κιλά μπάμιες που κόστισαν 10 ευρώ
  • 3 κιλά πατάτες που κόστισαν 3 ευρώ
  • 1 κιλό ντομάτες που κόστισαν 1,70 ευρώ
  • 2 κιλά ροδάκινα που κόστισαν 5 ευρώ
  • 1 κιλό σταφύλια που κόστισαν 1,50 ευρώ, συν το απαραίτητο λάδι και τυρί .

Σύνολο 50 ευρώ και 5 λεπτά.

Οι αυξήσει σε δύο χρόνια

Πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας με 50 ευρώ αγοράζαμε τα 2 κιλά μπάμιες με 6 ευρώ, 3 κιλά πατάτες με 1,80 ευρώ, 1 κιλό ντομάτες με 0,60 ευρώ, 21 κιλά ροδάκινα με 1,80 ευρώ, 1 κιλό σταφύλια με 1 ευρώ, 1 λίτρο λάδι με 6,50 ευρώ και ένα κιλό γραβιέρα με 11 ευρώ. Σύνολο 28,70 ευρω! Θα παίρναμε δηλαδή ρεστα από ένα 50αρικο 21, 30 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής ο πληθωρισμός τα τελευταία 2 χρόνια στο λάδι «τρέχει» με ποσοστό 40%, στο τυρί 38% και σε λαχανικά και φρούτα με 33%.

Με τον οικογενειακό προυπολογισμό να είναι πολύ περιορισμένος οι καταναλωτές επιλέγουν να έρθουν στη λαϊκή αργότερα το μεσημέρι προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Διαβάστε επίσης:

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για την πρόκληση με τις ευχές στην Άγκυρα

Το Παλαιό Φάληρο τιμά τον πολιούχο της Άγιο Αλέξανδρο

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε οινοποιείο - Ένας εγκαυματίας στο νοσοκομείο