ΕΛΛΑΔΑ

Γαλλία: Εγκαίνια έκθεσης Ώσμωση – Έλληνες Καλλιτέχνες στο Παρίσι

Γαλλία: Εγκαίνια έκθεσης Ώσμωση – Έλληνες Καλλιτέχνες στο Παρίσι

Η έκθεση αποτελείται από έργα Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής καλλιτεχνών που έζησαν στο Παρίσι και αποτελούν μέρος της συλλογής Δημήτρη Φατούρου και Άννας ντε Αλμπουκέρκ.

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Ώσμωση – Έλληνες Καλλιτέχνες στο Παρίσι», που διοργανώνει η Ελληνική Κοινοτητα Παρισιού και περιχώρων στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων οργανωμένου ελληνισμού στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η έκθεση αποτελείται από έργα Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής καλλιτεχνών που έζησαν στο Παρίσι και αποτελούν μέρος της συλλογής Δημήτρη Φατούρου και Άννας ντε Αλμπουκέρκ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Σπιτιού της Ελλάδος στο Παρίσι, έδωσαν το παρών δεκάδες Έλληνες και Γάλλοι φιλότεχνοι και καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, ελλαδικών και κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, τέκνα καλλιτεχνών της έκθεσης όπως και αρκετοί φίλοι που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να περαστούν στα εγκαίνια.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, συνεχάρη την ελληνική κοινότητα Παρισιού για την επέτειο και την πολύχρονη παρουσία της, ενώ ευχαρίστησε τους δύο συλλέκτες για την προσφορά τους. Διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι η Γενική Γραμματεία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τέτοιων πρωτοβουλιών.

Στην προσφώνηση της η πρόεδρος της κοινότητας, Σέτα Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και δράση της κοινότητας, στην παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι, ενώ ευχαρίστησε τους δύο συλλέκτες για την προσφορά τους και τη συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο πρέσβυς της Ελλάδος στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες, δεσμοί που γίνονται ακόμα ισχυρότεροι χάρη στην πολιτιστική συνεργασία, έκφραση της οποίας είναι και τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση Ώσμωση.

Ο Δημήτρης Φατούρος και η Άννα ντε Αλμπουκέρκ εξέφρασαν τη μεγάλη τους χαρά για την πραγματοποίηση της έκθεσης, για την ολοκλήρωση μίας ωραίας περιπέτειας που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φόρος τιμής στους Έλληνες καλλιτέχνες στο Παρίσι και παντού. Ευχαρίστησαν, επίσης, όλους τους συντελεστές για την τόσο δημιουργική συνεργασία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.

Ανάμεσά τους οι Δημήτριος Γαλάνης, Μάνια Μαύρου, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Τεν Φλωριάς, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Mayo, Θάνος Τσίγκος, Τάσσος, Μάριος Πράσινος, Κωνσταντίνος Ανδρέου, Άλκης Πιερράκος, Nonda, Ντίκος Βυζάντιος, Πάρις Πρέκας, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ζωρζ Μουστακί, Σαράντης Καραβούζης, Παύλος Σάμιος, Πάβλος Χαμπίδης και άλλοι.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 4 Νοεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στη Γαλλία.

Η Ώσμωση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο στα ελληνικά και γαλλικά, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν για την ανακαίνιση της πρόσοψης του Σπιτιού της Ελλάδος στο Παρίσι.