ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στη Μυτιλήνη: Βίντεο από τη διάσωση του Αιγύπτιου - Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

Ναυάγιο στη Μυτιλήνη: Βίντεο από τη διάσωση του Αιγύπτιου - Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους
Eurokinissi

Βίντεο ντοκουμέντο από τη διάσωση του μοναδικού, μέχρι στιγμής, επιζώντα από το ναυάγιο ανοιχτά της Μυτιλήνης - Ολονύχτια μάχη με τα κύματα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Αγωνία επικρατεί για την τύχη των 12 ναυτικών που συνεχίζουν να αγνοούνται και να αναζητά το Λιμενικό, έπειτα από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου που βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής, ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Οι έρευνες συνεχίζονται και μέσα στη νύχτα από τα 9 παραπλέοντα σκάφη που έχει δεσμεύσει το Λιμενικό Σώμα, ένα φορτηγό πλοίο, μια φρεγάτα και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης που δίνουν μάχη με το χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλοίο RAPTOR με σημαία Κομόρες επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι), εκ των οποίων ένας Αιγύπτιος διασώθηκε και είναι καλά στην υγεία του, ενώ ένας συμπατριώτης του βρέθηκε νεκρός.

Δείτε το βίντεο από τη διάσωση του Αιγύπτιου ναυτικού:

Το πλοίο ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έχοντας στα αμπάρια του αλάτι ενώ είχε προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή των ερευνών

Στο σημείο των ερευνών οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο του Λιμενικού καθώς πνέουν ισχυρόι βορειοδυτικοί άνεμοι έντασεις 6 μποφόρ, με ριπές που μπορεί να φτάσουν τα 8 μποφόρ.

Ως αποτέλεσμα οι άνδρες του Λιμενικού μπορεί να αντιμετωπίσουν κύματα ύψους 2-3 μέτρων ενώ σημειώνονται και τοπικές βροχές.

Ο καιρός στο σημείο αναμένεται να βελτιωθεί αύριο Δευτέρα από τις 7 το πρωί, καθώς θα έχουν εξασθενήσει οι άνεμοι ενώ θα σηκωθούν και δύο ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας

Το χρονικό του ναυαγίου

Ήταν περίπου στις 7 το πρωί όταν ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου δήλωσε ότι το καράβι έχει υποστεί μηχανική βλάβη, 4 περίπου μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού.

Αργότερα στις 8:30 το πρωί της Κυριακής ο καπετάνιος δήλωσε ότι το πλοίο είχε πάρει κάποια κλίση και τότε εξέπεμψε σήμα «mayday», ενώ εκείνη τη στιγμή χάθηκε το στίγμα του πλοίου τα ραντάρ.

«Εάν δεν ήταν κλειστά τα αμπάρια του μπορεί να πήρε νερά μέσα. Αυτό δίνει ένα μεγαλύτερο βάρος στο ήδη υπάρχον φορτίο το οποίο μπορεί να μην είχε καλή ευστάθεια σε σχέση με τη στοιβασία του φορτίου», εξηγεί για τουσ παράγοντες που ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στη βύθιση του πλοίου ο Ναύαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α. Νίκος Σπανός, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Τα πρώτα λόγια του Αιγύπτιου που διασώθηκε

Ο Αιγύπτιος ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να διασωθεί από το ναυάγιο και εντοπίστηκε πάνω σε ένα βαρέλι περιέγραψε τι συνέβη πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της βύθισης του πλοίου.

«Από χθες το βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ότι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε. Άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε πήδηξα στη θάλασσα. Τότε είδα άλλα 4 με 5 άτομα να πηδούν και εκείνοι στο νερό. Από εκεί και πέρα δεν τους ξαναείδα», είπε συγκεκριμένα ο διασωθείς σύμφωνα με το MEGA.

Σχετικές ειδήσεις