ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Τα παιδιά «κρέμασαν» την ευτυχία τους και έμαθαν για τις αξίες της ζωής

Καβάλα: Τα παιδιά «κρέμασαν» την ευτυχία τους και έμαθαν για τις αξίες της ζωής

Τα λευκά παιδικά μπλουζάκια αποτέλεσαν τον καλύτερο καμβά για να αποτυπώσουν οι μαθητές του 15ου δημοτικού σχολείου Καβάλας την έννοια της ευτυχίας, όπως την βιώνουν οι ίδιοι μέσα στην καθημερινότητά τους.

Με έναν μοναδικό τρόπο, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' και της Δ' τάξης του δημοτικού σχολείου, συνολικά σαράντα παιδιά, ζωγράφισαν πάνω στα λευκά μπλουζάκια τι είναι ευτυχία γι' αυτά. Οι ζωγραφικές απαντήσεις των παιδιών όμορφες, τρυφερές, συγκινητικές κέρδισαν τις καρδιές των μεγάλων όταν είδαν τις δημιουργίες των παιδιών να είναι κρεμασμένες στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πως είναι μια πρωτότυπη μπουγάδα, στην πραγματικότητα όμως είναι τα αισθήματα των παιδιών και όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια του σχολείου Κική Ραφτοπούλου «στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να προάγουμε στα παιδιά αξίες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η συνεργασία. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «απλώνω την ευτυχία, δυναμώνω την φλόγα της καρδιάς», που ξεκίνησε τον Νοέμβριο και υλοποιείται στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων σε συνεργασία με το σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ. Στην δράση με τα μπλουζάκια, τα παιδιά με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο έδειξαν σε όλους μας τι είναι η ευτυχία, τι τα κάνει ευτυχισμένα».

Δείτε την gallery:

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μέσα από πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις, τα παιδιά έχουν τη συνδρομή και των γονιών τους που τα βοηθούν να κατανοήσουν την έννοια της κάθε αξίας και τα επιβραβεύουν για την προσφορά τους.

«Τα παιδιά», σημειώνει η κ. Ραφτοπούλου, «ζητούν από τους γονείς τους να βοηθήσουν σε κάποια δουλειά και οι γονείς τούς επιβραβεύουν για την προσπάθειά τους αυτή με ένα χαρτζιλίκι. Το ποσό που συγκεντρώνεται από τα χαρτζιλίκια τα παιδιά το διαθέτουν στο σύλλογο ΦΛΟΓΑ ως στήριξη και ενίσχυση του σημαντικού έργου που επιτελεί. Μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν 610 ευρώ τα οποία και θα δοθούν στον σύλλογο. Όπως αντιλαμβάνεστε και η συμβολή των γονιών σε αυτή τη δράση είναι σημαντική, ώστε από κοινού με τα παιδιά να αναπτυχθεί ένα αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Οι δράσεις του προγράμματος που υλοποιεί το 15ο δημοτικό σχολείο Καβάλας έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων και όπως επισημαίνει η κ. Ραφτοπούλου «εκείνο που θέλουμε ως σχολική κοινότητα είναι να μεταδώσουμε στα παιδιά μας τις αξίες που χρειάζονται στη ζωή τους. Δεν θέλουμε το σχολείο να μεταδίδει μια στείρα και στεγνή γνώση, αλλά αυτή η γνώση να συνοδεύεται και από αξίες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, ο διάλογος που θα βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν αργότερα καλύτεροι ενήλικες. Οι δάσκαλοι πρέπει να είμαστε προπάντων παιδαγωγοί, να βοηθάμε, να στηρίζουμε, να εμπνέουμε τα παιδιά και να τα ενθαρρύνουμε σε κάθε δική τους προσπάθεια που στόχο έχει την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ