ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Κισσάμου: Η Εκκλησία δεν έχει ρατσιστικές ή ομοφοβικές απόψεις

Μητροπολίτης Κισσάμου: Η Εκκλησία δεν έχει ρατσιστικές ή ομοφοβικές απόψεις
Φωτ.: Eurokinissi

Απάντηση του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου και προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο 

Αυστηρή κριτική με αφορμή όσα ακούγονται για τον γάμο ομοφυλοφίλων άσκησε σήμερα από άμβωνος ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου και μάλιστα άφησε αιχμές κατά εκείνων που επιμένουν, όπως τόνισε, να στοχοποιούν την Εκκλησία.

Αναλυτικότερα, τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμάρτημα σχολίασε από άμβωνος μετά την κυριακάτικη λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος επισημαίνοντας ότι οι θέσεις και οι απόψεις της Εκκλησίας δεν έχουν ούτε ομοφοβικές διαθέσεις ούτε ρατσιστικές προθέσεις, ούτε αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με τον Neakriti.gr αρχικά εξήγησε την ετυμολογία της λέξης ομόφυλος, όπως αναφέρεται στο επίμαχο νομοσχέδιο. «Είναι ομοφυλόφιλα ζευγάρια και όχι ομόφυλα καθώς ομόφυλος σημαίνει ομοεθνής, ομογενής, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη λέξη ομοφυλόφιλος που σημαίνει εκείνος ο οποίος θέλγεται από άτομα του ίδιου φύλου», είπε ο κ. Αμφιλόχιος και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το τι είναι και τι δεν είναι αμαρτία, πως «όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης των πολλών ετών, η Εκκλησία είναι εκείνη η οποία μέσα από τις φιλανθρωπικές της δράσεις, τις κοινωνικές της παροχές, την προσφορά χιλιάδων, αναρίθμητων γευμάτων και συσσιτίων και στήριξης όχι μόνο σε ομόδοξους αλλά και αλλόδοξους και σε αλλόφυλους και στους πάσης φύσεως ανθρώπους, έχει αποδείξει περίτρανα το ενδιαφέρον της και την αγάπη της για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι το κέντρο της Εκκλησίας. Το πρόσωπο και όχι το άτομο».

Αιχμές κατά όσων στοχοποιούν την Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου άφησε αιχμές κατά εκείνων που επιμένουν, όπως τόνισε, να στοχοποιούν την Εκκλησία. «Η έκφραση αυτή της Εκκλησίας και η θέση και η άποψή της, δεν έχει καμία σχέση με ότι κάποιοι θέλουν και επιμένουν να στοχοποιήσουν για άλλη μια φορά την αλήθεια της πίστεως . Είναι αυτή η πίστης των αιώνων και της ιστορίας, είναι αυτό το βίωμα και η εμπειρία της Εκκλησίας κι είναι αυτή η βεβαιότητα ότι διά του τρόπου αυτού και διά της μετάνοιας, ο άνθρωπος μπορεί να νικήσει το θάνατο», σημείωσε ο κ. Αμφιλόχιος, όπως αναφέρει το Neakriti.gr.

Ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου πρόσθεσε ακόμα ότι τα πολιτικά πρόσωπα μοιάζουν να δυσκολεύονται να εκφράσουν την άποψη, τους υπογραμμίζοντας πως το επίμαχο νομοσχέδιο έχει διχάζει την κοινή γνώμη. «Είναι γνωστό ότι διχάζουν την ελληνική κοινωνία τόσο προς ως προς το γάμο και σε μεγαλύτερο βαθμό ως προς την τεκνοθεσία και την υιοθεσία. Είναι επίσης γνωστό ότι και τα πολιτικά πρόσωπα δεν συμφωνούν σε όλο αυτό- ένας μεγάλος αριθμός- και είναι γνωστές επίσης οι διαδικασίες που ακολουθούν τα πολιτικά κόμματα για να αλλάξουν αυτές τις θέσεις».

Ο ίδιος είπε ότι η αλήθεια δεν έχει ανάγκη καμιάς υπερασπίσεως. «Ούτε από εμένα έχει ανάγκη η Εκκλησία, ούτε από κανένα μας. Η αλήθεια δεν έχει ανάγκη καμιάς υπερασπίσεως και κανενός ξιφουλκισμού. Έχει ανάγκη όμως να φαίνεται, να ακούγεται, να λέγεται και ο κάθε ένας κατά την επιλογή του και κατά την κρίση του, πορεύεται το δρόμο της ζωής του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά τη χθεσινή θεία λειτουργία σε ναούς της Κρήτης μοιράστηκε φυλλάδιο με την εγκύκλιο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου η οποία αναφέρει ότι η Εκκλησία της Κρήτης δεν μπορεί να σιωπήσει στο νέο νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.