ΕΛΛΑΔΑ

Ενδοοικογενειακή βία: «Με χτυπούσε με κλωτσιές και μπουνιές όταν ήμουν έγκυος»

Ενδοοικογενειακή βία: «Με χτυπούσε με κλωτσιές και μπουνιές όταν ήμουν έγκυος»

Γυναίκες σπάνε τη σιωπή και μιλούν για την κακοποίηση που έχουν υποστεί 

Πέφτουν θύματα κακοποίησης για χρόνια. Πολλές φορές γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δεν μιλούν, δεν έχουν το κουράγιο να αποκαλύψουν τον εφιάλτη που ζουν...

Όμως, ο πατέρας της Κυριακής, ενός ακόμη θύματος που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, έκανε έκκληση να μιλήσουν έστω και τώρα... Η Ευαγγελία ζούσε τη φρίκη από 19 χρονών, όπως λέει στο OPEN. Τότε γνώρισε τον σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό της. Υπέμενε τα βασανιστήρια γιατί ήταν έγκυος.

«Έπρεπε να τον παντρευτώ με το ζόρι, γιατί είχα μείνει έγκυος για οικονομικούς λόγους. Με είχε κακοποιήσει ακόμα και όταν ήμουν έγκυος με κλωτσιές με μπουνιές. Δεν είχα στήριξη από τους δικούς μου. Έλεγαν ότι εγώ φταίω. Με είχε πετάξει κάτω μου έδινε κλωτσιές στην κοιλιά, νοσηλεύτηκα επτά μηνών πήγα να χάσω τον γιο μου, με ρώτησαν τότε στο νοσοκομείο μήπως τσακώθηκες με τον σύζυγό σου και τους λέω έπεσα από τις σκάλες», αναφέρει χαρακτηριστικά στο OPEN το θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

«Με απειλούσαν ότι θα μείνω στον δρόμο»

Η Ευαγγελία ήταν μόνη. Η οικογένειά της δεν ήταν απλώς απούσα, αλλά της έδειχνε και την πόρτα… «Δεν έφευγα γιατί φοβόμουν και τους δικούς μου και αυτόν με απειλούσαν ότι θα μείνω στον δρόμο», αναφέρει.

Και όταν απευθύνθηκε στις αστυνομικές Αρχές, παρότι τους έδειξε το τραύμα που από την μαχαιριά του συζύγου της, εκείνοι, όπως λέει την έδιωξαν... «Μου είπε ένας αστυνομικός ότι "δεν μπορείς να κάνεις μήνυση, έπρεπε από την πρώτη μέρα που είχες στο τραύμα". Του έδειξα κιόλας και λέει "φαίνεται το σημάδι αλλά μπορεί να το έκανες μόνη σου" και έχουν χαθεί τα DNA».

«Αυτό που θέλω να πω στις γυναίκες είναι ότι πρέπει να μιλάνε να μη φοβούνται και ότι υπάρχουν και δομές», τονίζει στο τέλος η Ευαγγελία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες - θύματα βίας. Σε αυτές έχουν φιλοξενηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα 1.634 κακοποιημένες γυναίκες ενώ στα 44 συμβουλευτικά κέντρα μόνο από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα έχουν απευθυνθεί 1.139 γυναίκες.