ΕΛΛΑΔΑ

Business Insider: «Αν με ψηφίσεις, θα σου βρω δουλειά»

Business Insider:  «Αν με ψηφίσεις, θα σου βρω δουλειά»

Ρεπορτάζ στην Ελλάδα έκανε ο Business Insider και ο δημοσιογράφος περιγράφει. «Πέρασα το πρωινό με έναν 31χρονο μηχανικό υπολογιστών, μένει δύο ώρες μακριά , φροντίζει τη μητέρα του που είναι άρρωστη και σκοπεύει να μεταναστεύσει στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο.

Ο Γιάννης περιγράφει τον εαυτό του ως Μαρξιστή και έχει γράψει ένα βιβλίο στο οποίο αποδοκιμάζει την παγκοσμιοποίηση. Εχει όμως αφιερώσει αρκετό χρόνο αναγνωρίζοντας ότι η διαφθορά είναι το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Πίνοντας τον παγωμένο καφέ μας, μου είπε δύο λέξεις που τα συνοψίζουν όλα και έχουν τις ρίζες τους στις ημέρες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας». Ποιές είναι αυτές οι δύο λέξεις; «Η πρώτη είναι η λέξη το "ρουσφέτι", που κατά βάση σημαίνει: "Αν με ψηφίσεις, θα σου βρω δουλειά". Αυτός είναι ο λόγος του τεράστιου δημόσιου τομέα που όλοι αναγνωρίζουν ως πρόβλημα» εξηγεί.

«Η άλλη λέξη, που επίσης προέρχεται από τους Οθωμανούς, είναι το "χαράτσι", που σημαίνει ότι ο τοπικός ηγέτης (δήμαρχος, σουλτάνος τις παλιές ημέρες) έχει το δικαίωμα ή την ικανότητα να επιβάλει φόρο σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς να έχει ανάγκη το κράτος δικαίου. Αυτή είναι η ουσία αυτού που όλοι αναγνωρίζουν ως ένα σύστημα μή καταβολής φόρων. Ο Γιάννης λέει: "Αν θέλεις να αποφύγεις αυτά τα ζητήματα, το ευρώ είναι το τέλειο άλλοθι". Ο κόσμος θα πει "φταίει το ευρώ. Φταίει η Μέρκελ" αν δεν ενδιαφέρονται να διευθετήσουν το πρόβλημα του ρουσφετιού και του χαρατσιού» καταλήγει ο Βίζενταλ.