ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 90.000 ευρώ σε ασθενή για ιατρικό λάθος

Αποζημίωση 90.000 ευρώ σε ασθενή για ιατρικό λάθος

Με το ποσό των 90.000 ευρώ αποζημιώθηκε μία οικιακή βοηθός, για ηθική και σωματική βλάβη, καθώς τα διοικητικά δικαστήρια δέχτηκαν ότι οι γιατροί του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης την άφησαν χωρίς φωνητικές χορδές σε μία επέμβαση για αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα της.

Η 57χρονη σήμερα, λόγω των συνεπειών διαδοχικών επεμβάσεων, αναπνέει από τραχειοτομία και έχει καταστεί ανάπηρη σε ποσοστό 67%.

Σύμφωνα με την απόφαση 2734/2012 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η γυναίκα επισκέφτηκε το νοσοκομείο για να εξεταστούν οι ενοχλήσεις που είχε στη φωνή της και στις έντονες εισπνοές, λόγω εγχείρησης που είχε κάνει στον θυρεοειδή πριν από μία δεκαετία στην Τιφλίδα της Γεωργίας, αλλά μήνες μετά βγήκε από το νοσοκομείο χωρίς φωνή και χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει από το στόμα.

«Η επιδείνωση και εντέλει παράλυση της αριστερής φωνητικής χορδής επήλθε λόγω των χειρισμών εκ μέρους των χειρουργών, οι οποίοι δεν επέδειξαν, κατά την αφαίρεση του εναπομείναντος κολοβώματος του θυρεοειδούς, την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις αρχές της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας, ιδιαίτερη προσοχή και δέουσα επιμέλεια, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου», αναφέρεται στο απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Η περιπέτεια της 57χρονης, η οποία εργαζόταν ως οικιακή βοηθός, άρχισε μετά το Πάσχα του 2006, όταν γιατρός τής συνέστησε να εξεταστεί στο νοσοκομείο, επειδή η φωνή της παρουσίαζε συριγμό και στις έντονες εισπνοές αντιμετώπιζε πρόβλημα, λόγω της επέμβασης που είχε κάνει παλιότερα. Από τις διαρκείς επεμβάσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου του 2006 μέχρι και τον Μάρτιο του 2007 η κατάστασή της επιδεινώθηκε και σήμερα, εκτός του ότι οι φωνητικές της χορδές παρέλυσαν από λανθασμένους χειρισμούς στην είσοδο του τραχειοσωλήνα, τα προβλήματα επεκτάθηκαν και στον λάρυγγα και αναπνέει από τραχειοτομία.