ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά «καμπάνα» για τον άφαντο...εγκέφαλο των εκβιαστών

Βαριά «καμπάνα» για τον άφαντο...εγκέφαλο των εκβιαστών

Ολοκληρώθηκε σήμερα, απόντος του βασικού κατηγορουμένου, η δίκη για τη δράση του πολυμελούς κυκλώματος εκβίασης και τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τελικά ερήμην τον 35χρονο Ελληνοσύρο, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της σπείρας, σε ποινή κάθειρξης 36 ετών και 9 μηνών και του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ, ενώ αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε εμπλακεί κατά το παρελθόν στα διοικητικά της ΠΑΕ Ηρακλής, κρίθηκε ένοχος -μεταξύ άλλων- για τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκβίαση, τοκογλυφία και αρπαγή.

Ωστόσο, την επιβληθείσα ποινή θα την εκτίσει αφού συλληφθεί πρώτα από την Αστυνομία, καθώς τις τελευταίες μέρες, εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα που του δίνει η ποινική δικονομία, επέλεξε να μην εμφανίζεται στο δικαστήριο, κάτι που έπραξε και κατά το στάδιο των απολογιών, και ήταν διάχυτη η εκτίμηση ότι ενόψει της καταδίκης του θα εξαφανίσει τα ίχνη του προκειμένου να αποφύγει την επιστροφή τους στις φυλακές.

Υπενθυμίζεται ότι ο 35χρονος είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους λίγες μέρες μετά την έναρξη της δίκης, τον περασμένο Οκτώβρη, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες). Μάλιστα, είχε παραβιάσει δύο φορές τους περιοριστικούς όρους του και παραπέμφθηκε γι' αυτό να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Μαζί με τον Ελληνοσύρο καταδικάστηκαν σε ποινές από φυλάκιση 10 μηνών έως κάθειρξη 7,5 ετών άλλα οκτώ μέλη του κυκλώματος. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι η σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε τρία άτομα, μεταξύ αυτών έναν δικηγόρο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα δάνειζε με μηνιαίο τόκο έως και 10% ενώ το ποσό που αποκόμισε προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ.