ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα Διώτης,Καπελέρης και οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου

Στον εισαγγελέα Διώτης,Καπελέρης και οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου

Ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων θα βρεθούν σήμερα τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τα ονόματα των συγγενών του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας εμφανίζονται στην πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» ως δικαιούχοι λογαριασμών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Τα τρία πρόσωπα θα κληθούν να διευκρινίσουν αν τα χρηματικά ποσά, που εμφανίζονται να διαθέτουν βάσει του ηλεκτρονικού αρχείου που παρέδωσαν το 2010 οι γαλλικές αρχές, είναι νομίμως αποκτηθέντα και επίσης φορολογημένα.

Καλούνται, επίσης, να αποσαφηνίσουν αν και ποια ανάμειξη έχουν με την αφαίρεση των ονομάτων τους από το πρωτότυπο υλικό και την αλλοίωση της λίστας.

Σημειώνεται ότι οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις, που έλαβαν από τους εισαγγελείς η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης, αφορούν τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου» ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου, επίσης σε συνδυασμό με τον ν. 1608/50, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα, φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος και, τέλος, ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις αναμένεται να καταθέσουν με υπομνήματα ενώ η υπερασπιστική τους γραμμή θα βασίζεται στον ισχυρισμό ότι τα 1,222 εκατ. δολάρια στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία είναι χρήματα που προέρχονται από νόμιμες πηγές.

Στους οικονομικούς εισαγγελείς, με την ιδιότητα του υπόπτου, αναμένεται να καταθέσουν σήμερα και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης.