ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ και αποτροπιασμός για τις «φράουλες της ντροπής»

Σοκ και αποτροπιασμός για τις «φράουλες της ντροπής»

Στα χέρια της αστυνομίας οι τρεις πιστολέρο - Διεθνής διασυρμός για τα αιματηρά γεγονότα

Ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει η κοινή γνώμη από τα πρωτοφανή γεγονότα στην Νέα Μανωλάδα.

Τραγικός απολογισμός 29 τραυματίες εκ των οποίων αρκετοί σοβαρά.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

H αιματηρή επίθεση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Νέα Μανωλάδα της Ηλείας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 200 υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται σε χωράφια της περιοχής μαζεύοντας φράουλες διαμαρτυρήθηκαν σε τρεις εκπροσώπους του εργοδότη τους, ζητώντας τα οφειλόμενα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Ακολούθησε έντονη λογομαχία των εργατών με τους τρεις Έλληνες επιστάτες, ενώ στη συνέχεια ένας εξ' αυτών άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με κυνηγετικό όπλο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο ενώ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες.

Το ίδιο βράδυ συνελήφθη ο εργοδότης των τραυματιών ενώ την Παρασκευή το απόγευμα στα χέρια της αστυνομίας βρέθηκαν και οι τρεις πιστολέρο.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες, ηλικίας 21, 27 και 39 ετών.

Υπενθυμίζεται πως έχει συλληφθεί και ο 57χρονος εργοδότης των αλλοδαπών, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Ένας από τους τρεις, ο 21χρονος, έχει βεβαρημένο παρελθόν ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών που εργάζονται στις καλλιέργειες φράουλας της Νέας Μανωλάδας.

Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές περιστατικού που συνέβη τον Αύγουστο 2012 στην περιοχή και προκάλεσε αποτροπιασμό στο πανελλήνιο.

Ο επιστάτης μαζί με άλλα δύο άτομα είχαν αρπάξει έναν Αιγύπτιο εργαζόμενο στις καλλιέργειες φράουλας και τον έσυραν με το αυτοκίνητο στους δρόμους του χωριού.

Εναντίον του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαριές σωματικές βλάβες, αλλά η δίκη του δεν έχει γίνει ακόμα.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν και στη σύλληψη ενός ακόμα ατόμου στο χωριό Πηνειάς Ηλείας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη.

Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία που σχηματίζεται αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ

Όπως ήταν λογικό τα βίαια γεγονότα έγιναν πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ ντροπιάζοντας για ακόμη μια φορά την Ελλάδα. CNN, BBC, Associated Press, Al Jazeera έκαναν πρώτο θέμα την επίθεση χωρίς να λείπουν βέβαια τα αποδοκιμαστικά ακόμη και καυστικά σχόλια.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ

Άμεση ήταν και η αντίδραση εκατομμύρια ανθρώπων απο όλο τον κόσμο που καλούσαν διαδικτυακά σε μποϋκοτάζ κατά της "ματωμένης φράουλας".

Αφίσες που κυκλοφορούν ενημερώνουν εκτενώς για το επεισόδιο και καλούν σε μποϋκοτάζ.

Διαβάστε επίσης:

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τους αιμόφυρτους μετανάστες στη Μανωλάδα

Εκστρατεία για μποϋκοτάζ της «ματωμένης» φράουλας (pics)

Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας για το «μακελειό της φράουλας»