ΕΛΛΑΔΑ

Οι καλύτεροι πιλότοι στο ΝΑΤΟ είναι Έλληνες (VIDEO)

Οι καλύτεροι πιλότοι στο ΝΑΤΟ είναι Έλληνες (VIDEO)

Σπουδαία διάκριση για τα«ελληνικά φτερά»

Ο Σμηναγός Θεοχάρης Κατσαρός και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Σιάνος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι οι καλύτεροι πιλότοι στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας (Tactical Leadership Programme).

Ο Επισμηναγός Μαρίνος Μπογατίνης που είναι εκπαιδευτής στο πρόγραμμα ψηφίστηκε για 3η φορά ως ο καλύτερος εκπαιδευτής. Στην αποστολή έλαβαν μέρος συνολικά τέσσερις Έλληνες πιλότοι.

Το πρόγραμμα διεξήχθη στα τέλη Μαρτίου στην αεροπορική βάση Αλμπαθέτε της Ισπανίας και από την Ελλάδα έλαβε μέρος η 331 ΜΠΚ (Μοίρα Παντός Καιρού) του αεροδρομίου της Τανάγρας με έμψυχο δυναμικό και τέσσερα αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5 τα οποία μεταστάθμευσαν στην Ισπανία.

Στο νατοϊκό πρόγραμμα συμμετείχαν ακόμα 10 F-16 από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Βέλγιο, 6 γαλλικά Mirage 2000, 2 ιταλικά Eurofighter, 4 Tornado από τη Βρετανία και την Ιταλία και 2 ιταλικά αεροσκάφη ΑΜΧ. Επίσης, για την υποστήριξη των αποστολών συμμετείχαν 4 Mig-29 από την Πολωνία, 2 Alphajet από τη Γαλλία, ελικόπτερα και αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου και AWACS.

Στόχος του Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας είναι εκπαίδευση των πιλότων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών, καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.

Δείτε τι είπαν οι δύο πιλότοι, οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ