ΕΛΛΑΔΑ

Το DNA «πρόδωσε» τους ληστές του Βελβεντού

Το DNA «πρόδωσε» τους ληστές του Βελβεντού

Πλήθος ληστειών είχαν διαπράξει ο Ανάργυρος Ντάλιος και ο Φοίβος Χαρίσης - Πούλος, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μαζί τους συνελήφθησαν, σε μπυραρία, άλλα τρία άτομα, κατηγορούμενα για υπόθαλψη εγκληματία, ενώ για την υπόθεση προσήχθη ένα ακόμη άτομο, το οποίο χθες αφέθηκε ελεύθερο.

Στη μπυραρία της Φιλαδέλφειας, κατά την επιχείρηση σύλληψης των κατηγορουμένων ήταν και μία γυναίκα, η οποία, όμως, πέτυχε να διαφύγει και αναζητείται.

Να διαφύγει επεχείρησε και ο Ντάλιος, αλλά καταδιώχθηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.

Η συμμετοχή των δύο κατηγορουμένων στις ληστείες, οι οποίοι αναζητούνταν με τα από 15-02-2013 εντάλματα σύλληψης του Ειδικού Ανακριτή, προέκυψε μετά την ανάλυση του γενετικού τους υλικού που βρέθηκε σε διάφορα αντικείμενα.

Οι Φοίβος Χαρίσης - Πούλος, 23 ετών και ο Ανάργυρος Ντάλιος, 22 ετών, κριθήκαν προφυλακιστέοι μετά την τυπική απολογία τους ενώπιον του ειδικού ανακριτή.

Οι δύο κατηγορούνται για: ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς και απλή συνέργεια σε ληστεία από κοινού, την 28-11-2012 σε βάρος του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στο Φιλώτα Φλώρινας, από δράστες που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Από τις αναλύσεις του γενετικού υλικού, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, προέκυψαν τα εξής:

Ο γενετικός τύπος του Ανάργυρου Ντάλιου είτε ταυτίζεται είτε εμπεριέχεται σε γενετικούς τύπους που προσδιορίστηκαν, μεταξύ άλλων:

-σε φορτιστή, ζεύγος γυαλιών ηλίου, διακόπτη-πόμολο ντουλάπας, τσαντάκι, σκούφο, ξυραφάκι και οδοντόβουρτσα σε οίκημα ασφαλείας επί της οδού Σαπφούς 182, Καλλιθέα,

-σε πόμολο πόρτας εισόδου, διακόπτη φωτισμού, θυροτηλέφωνο και ιμάντα από πατζούρι σαλονιού σε οίκημα ασφαλείας επί της οδού Διστόμου 87 στον Κολωνό,

-σε γάντι που βρέθηκε σε οίκημα ασφαλείας επί της οδού Κορδελιού 30, στο Βύρωνα,

-σε μπουκάλι από απορρίμματα της γιάφκας Ελλησπόντου και Σαγγαρίου, στη Νέα Ιωνία Βόλου

-σε χαρτομάντιλα, μπουκάλια, παντελόνι, αποσυμφορητικό μύτης, χερούλι πόρτας συνοδηγού στο υπ' αριθ. ΙΖΜ-9344 Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο, ληστεία ΑΤΕ Φλώρινας

-σε γάντι, σάκο, κινητό τηλέφωνο, κράνος, ληστεία Βελβεντό Κοζάνης

-σε αδιάβροχο παντελόνι, εντός του ΚΖΧ-2236 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ληστεία Βελβεντό Κοζάνης

-σε εξωτερική χειρολαβή πόρτας συνοδηγού αυτοκινήτου NISSAN χρώματος λευκού, ληστεία Βελβεντό Κοζάνης

-σε φορητό πομποδέκτη, ληστεία Βελβεντό Κοζάνης

-σε γάντι, ληστεία ΕΛΤΑ Νέο Φάληρο Αττικής

-σε αναπηρικό αμαξίδιο, ληστεία ΑΤΕ Νέο Ηράκλειο Αττικής

-σε ελαστικό ύφασμα, οίκημα ασφαλείας επί της οδού Καρπενησιώτη 66 και Δυκονύμου 20, Τουρκοβούνια Αττικής

Ο γενετικός τύπος του Φοίβου Χαρίση - Πούλου, είτε ταυτίζεται είτε εμπεριέχεται σε γενετικούς τύπους που προσδιορίστηκαν, μεταξύ άλλων:
σε αποτσίγαρα, οίκημα ασφαλείας επί της οδού Διστόμου 87, Κολωνός

-σε μπουκάλι, ληστεία ΑΤΕ Φλώρινας

-σε γάντι, ληστεία Βελβεντό Κοζάνης

-σε κλείστρο όπλου CREVNA ZASTAVA , ληστεία Βελβεντό Κοζάνης

-σε ξυραφάκι, σε οίκημα ασφαλείας επί της οδού Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι

-σε πουκάμισο, οίκημα ασφαλείας επί της οδού Καρπενησιώτη 66 και Δυκονύμου 20, Τουρκοβούνια Αττικής.

Επίσης ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για ένα ακόμη άτομο που συμμετείχε σε δυο ληστείες.

Για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης έχουν συλληφθεί και άλλα άτομα, τα οποία, επίσης, κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ακόμη, ο Ντάλιος είχε στην κατοχή του το με αριθμό ΑΖ-131668 δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, που εκδόθηκε την 01-12-2007 από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ερυθραίας, με στοιχεία ΤΡΑΠΕΛΙΔΗΣ Νεόφυτος του Νικολάου και της Ουρανίας, που γεννήθηκε την 03-12-1990, το οποίο είναι πλαστό.

Επίσης, στην κατοχή του ΧΑΡΙΣΗ – ΠΟΥΛΟΥ Φοίβου βρέθηκε και κατασχέθηκε το πλαστό με αριθμό ΑΗ-098375 δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το οποίο είχε εκδοθεί στις 20-11-2008 από το Τμήμα Ασφαλείας Μοσχάτου, υπό στοιχεία ΒΑΓΙΑΣ Αλέξανδρος Ηλίας του Γεωργίου και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε στις 07-07-1988 στο Χολαργό Αττικής.

Κατά τη χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια προσήχθησαν από τον ίδιο χώρο και εν συνεχεία συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, τρεις ακόμα άντρες, 31, 40 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία.

Ένας από αυτούς επιπλέον κατηγορείται για κατοχή πλαστών εγγράφων και ψευδή ανωμοτί κατάθεση. Και οι πέντε συλληφθέντες κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης αυτής από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, διενεργούνται έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής.

Επίσης, γενετικός τύπος του 31χρονου ταυτίζεται με γενετικούς τύπους που προσδιορίστηκαν σε κηλίδες αίματος (ληστεία ΑΤΕ Φλώρινας) και σε ακουστικά κινητού τηλεφώνου (Ληστεία ΑΤΕ Πυργετός Λάρισας)

Ακόμη, γενετικός τύπος του 30χρονου εμπεριέχεται σε γενετικό τύπο που προσδιορίστηκε σε βαριοπούλα (ληστεία ΑΤΕ Πυργετός Λάρισας)

Τέλος, ο γενετικός τύπος του 40χρονου ημεδαπού είτε ταυτίζεται είτε εμπεριέχεται σε γενετικούς τύπους που προσδιορίστηκαν σε όπλο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φακό μετώπου, κουκούλα τύπου full face και γάντια, που είχαν βρεθεί στην κατοχή του, σε προηγούμενη σύλληψή του το 2011.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις συνεχίζονται.